5 makkelijke tips om glycatie te voorkomen


Glycatie, oftewel versuikering van je cellen. In deze blogpost heb je kun lezen wat glycatie precies is en wat het effect ervan is op je huid. Vandaag geven we je bruikbare tips om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Wist je dat je bereidingswijze van je voeding hier een grote rol in speelt? Lees snel verder!

Wat deed suiker dan ook alweer met je huid?

Glycatie in het kort; collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en veerkracht van je huid. Wanneer er veel en goede kwaliteit van deze vezels aanwezig zijn, ziet je huid er jeugdig en vol uit. Collageen en elastine zijn eiwitsoorten waar suiker dol op is. Suiker klampt zich vast aan deze vezels, zodat ze hun elasticiteit verliezen. Bij dit proces komen AGE’s (advanced glycation end products) vrij wat glycatie genoemd wordt. Rimpels zijn het gevolg…

5 makkelijke tips om glycatie te verminderen

  1. De eerste tip is eigenlijk heel logisch. Probeer je inname van suiker te verminderen, aangezien dit direct gerelateerd is aan de vorming van AGE's. Af en toe wat zoets kan uiteraard, de balans is vooral heel belangrijk!
  2. De bruine, knapperige laag die ontstaat bij bakken, bevat aanzienlijke hoeveelheden AGE's. Deze verkleuring noemen ze ook wel de Maillard reactie. Kies daarom bij voorkeur voor stomen, pocheren of koken.
  3. De duur en temperatuur van het kookproces spelen ook een belangrijke rol. Door op een lager vuur te koken en groenten of pasta 'al dente' te bereiden, behoud je niet alleen meer voedingsstoffen, maar minimaliseer je ook de vorming van AGE's
  4. Vette vleessoorten bevatten veel AGE's. Kies daarom bij voorkeur voor mager vlees. Marineer het daarnaast met een combinatie van olie en een zuur, zoals azijn of citroen. Met deze combinatie kun je aanzienlijk de vorming van AGE's tijdens het kookproces verminderen.
  5. Kies zo vers en puur mogelijk! Vermijd sterk bewerkte producten zoals; kruidenmixen, kant- en klaar maaltijden, sauzen en vloeibare bakvetten, omdat deze over het algemeen hogere concentraties AGE's bevatten. Groente (>250g/d) en fruit (min. 2 stuks) zitten daarnaast bomvol anti-oxidanten welke de vorming van AGE's ook remmen. Eet dit hier daarom dagelijks lekker van!

Laat je huid weer stralen

Kortom, door bewuste keuzes te maken in je voedingspatroon, zoals het verminderen van suikerinname, kiezen voor andere kookmethoden en het toevoegen van antioxidantrijke ingrediënten, kun je de impact van AGE’s aanzienlijk verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan je algehele gezondheid, maar ook aan een stralende huid!

Ervaar je al tekenen van glycatie in je huid en wil je deze schade die AGE’s hebben aangericht herstellen? Dan zijn er tal van mogelijkheden om de collageen huishouding weer te verbeteren. Een behandeling met de Dermapen 4 is daar bijvoorbeeld één van. Lees hier voor meer informatie over deze mooie behandeling.

Meer weten? Plan hier een gratis eerste consult in!