De invloed van krachttraining op een stralende huid


We weten allemaal, beweging is goed voor je gezondheid. Vandaag wil ik graag met jullie duiken in de wereld van krachtsport. Krachttraining heeft namelijk niet alleen voordelen voor het opbouwen van je spieren, maar het blijkt ook invloed te hebben op je huid! Wist je dat deze vorm van lichaamsbeweging effectief kan zijn tegen huidveroudering? Laten we eens kijken naar wat recent onderzoek uit Japan hierover te zeggen heeft.

Cardio versus Kracht


Een vraag die tot nu toe nog niet onderzocht was is: ‘welke training heeft meer invloed op de kwaliteit van je huid – cardio- of krachttraining?’. Gedurende 16 weken werden 56 vrouwen onderzocht, waarbij de ene helft aan cardiotraining deelnam en de andere helft aan krachttraining. De focus lag op de effecten van beide trainingen op de elasticiteit van de huid, de dikte van de dermis (de tweede huidlaag) en de invloed op fibroblasten – de powerhouse-cellen van je huid.

Fibroblasten spelen een belangrijke rol in huidverjonging doordat ze verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen en elastine. Naarmate we ouder worden, worden deze cellen minder actief, wat vaak leidt tot verlies van elasticiteit en stevigheid van je huid. Hierdoor activeren we ze in de salon maar al te graag met bindweefselmassages en de dermapen. Wie weet kan dit nu ook met sporten! Laten we snel verder kijken.

Het resultaat: een boost voor je huid


Goed nieuws! Beide trainingsvormen toonden aanzienlijke verbeteringen in de activiteit van de fibroblasten, wat resulteerde in een betere elasticiteit en structuur van de bovenste huidlaag. Opvallend was dat krachttraining ook leidde tot een verbeterde dikte van de dermale huidlaag. Maar wat gebeurde er precies in het bloed?

Krachttraining bleek de aanwezigheid van de dermale biglycan (BGN) te verhogen. Geen zorgen, dit woord mag je meteen weer vergeten. Wat kunnen we hieruit halen? BGN wijst op specifieke veranderingen in je huidstructuur, voornamelijk op de dikte van je dermis. Dit impliceert dat krachttraining meer impact kan hebben op de structuur van je huid dan cardio.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37353523/

Sport je huid jong


Kortom, zowel cardio- als krachttraining zorgen voor actievere fibroblasten en verbeteren de elasticiteit van je huid. Krachttraining gaat echter een stapje verder door de dikte van de dermis te verbeteren, wat gunstig is voor de weerbaarheid van je huid en vermindert de zichtbaarheid van rimpels.

Dus, of je nu liever rent of gewichten heft, één ding staat vast: beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de gezondheid en jeugdigheid van je huid!