Mineralen oliën en de huid


Voor een stralende huid is het belangrijk om allereerst gezonde voeding te eten, maar zeker ook om je huid op de juiste manier te voeden van buitenaf. Want wat we in ons lichaam stoppen is net zo belangrijk als wat we erop smeren. Alleen kunnen sommige ingrediënten de huidconditie op een negatieve manier beïnvloeden.
In veel verzorgingsproducten wordt er gebruik gemaakt van mineralen oliën. Dit wordt vaak gebruikt omdat dit een hele goedkope stof is. Je hebt het misschien zelf wel eens ervaren met het gebruik van een lippenbalsem. Je lippen werden er eigenlijk alleen maar droger van en je blijft vervolgens maar weer opnieuw en opnieuw bijsmeren. Uiteindelijk kan het zelfs een verslaving veroorzaken. De huid wordt namelijk ‘lui’ en denkt prima, dan ga ik zelf minder doen. Je kunt minerale oliën herkennen aan de naam: paraffinum liquidum of petrolatum. Deze ingrediënten sluiten de huid af. Ze hebben een chemische structuur waar de huid gewoon niets mee kan.

Wat doen mineralen oliën met jouw huid?

Het tast de natuurlijke lipidenbarrière (vetsamenstelling) van de huid aan. Het legt een soort film aan op de huid wat de huidbarrière verstoord. Zo wordt de huid afgesloten waardoor het niet meer kan ventileren en afvalstoffen niet goed weg kunnen. Dit kan verstoppingen en acne als gevolg hebben. Ook vermindert het de natuurlijke talgproductie omdat de huid ‘vetter’ voelt door de olie. Niet alleen een vette huid maakt namelijk talg aan, maar talg is essentieel bij iedereen en elk huidtype om de huid goed soepel te houden. Je wilt dus niet dat je huid stopt met het aanmaken van talg. Als je vervolgens het product even niet gebruikt, kan de huid droog aanvoelen waardoor je juist weer wilt gaan smeren. Zo kan je uiteindelijk een verslaving opbouwen omdat je huid hier constant om zal vragen.

Wat gebeurt er als je hiermee stopt?

Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken om van een minerale olie verslaving af te komen. Als je jarenlang minerale olie of vaseline hebben gebruikt, kan het soms maanden duren om de huid te ontgiften en in weer terug balans te brengen. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes, irritatie, een schrale of een droge huid omdat de huid zelf weer de talgproductie op gang moet brengen. Het kan zijn dat je hiervan schrikt maar dit proces is nodig en noodzakelijk om weer een mooie huid te verkrijgen. Je kunt het eigenlijk zien als een soort ‘detox’ voor je huid! Je huid moet weer gaan wennen aan andere huidverzorgingsproducten. Deze zullen de huid weer stimuleren om zelf talg aan te maken. Als je doorzet zal je uiteindelijk beloond worden met een huid die weer gezond en balans is.

Maak een afspraak!