Het belang van voeding voor een stralende huid


Welke rol heeft voeding op jouw huid?


Wist je dat de kwaliteit van jouw huid en je eetpatroon onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Je huid wordt namelijk opgebouwd uit je voeding. Zo vormt jouw voeding als ware de bouwstenen voor je huid. Hoe betere bouwstenen hoe hoger de kwaliteit van je huid. Je darmen staan daarnaast direct in verbinding met je huid. Wil je daar meer over weten? Check dan snel even deze blog.

Healthy skin from within


Als je bij ons in de salon komt nemen wij tijdens een consult altijd een stuk over je eetpatroon mee. Wij willen namelijk samen met jou het beste resultaat creëren en een gezonde huid komt ook van binnenuit. Waar kun je dan aan denken? Bijvoorbeeld aan het verhogen van jouw groente inname. In groente vinden we ontzettend veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Je mag van ons wel >500g groente per dag eten!
Waarom dit aantal? De vitale organen in je lichaam zoals je hart, longen, lever en nieren krijgen altijd voorrang. Dit betekent dat, bij 200g groente per dag, de voedingstoffen eerst naar je vitale organen gaat en nog niet bij je huid terecht komt. Om de positieve effecten van je gezonde voeding voor je huid te ervaren mag je dus extra veel groente eten!

Daarnaast kun je ook jezelf een handje helpen door voedingsmiddelen te kiezen die van nature rijk zijn aan vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Wij zeggen ook wel eens; eet de regenboog! Veel variatie en kleuren.
Denk hierbij ook aan noten, pitten en zaden (chiazaad/lijnzaad/hennepzaad), donkergroene bladgroente en (felgekleurd) fruit.

AGE's


Heb je wel eens gehoord van AGE’s? Dit staat voor Advanced glycation end products. Een lastig woord om de versuikering van je cellen te omschrijven, we noemen dit ook wel glycatie. Als je last heb van glycatie krijg je een stugge huid met veel rimpels.

Hoe werkt glycatie?


We weten allemaal dat veel suiker niet goed voor je is. Veel pieken in je bloedsuikerspiegel kost je lichaam ontzettend veel energie en zorgt voor een stressreactie en komt er cortisol vrij. Dit zorgt voor inflammatie in de huid.

Als je veel suikerrijke producten binnenkrijgt kan je lichaam dit op den duur niet goed verwerken. (Sommige mensen hebben ook van nature een minder goed vermogen om dit af te breken, in een DNA test kan je dit onderzoeken!).

Glycatie


Collageen- en elastine vezels zorgen voor de stevigheid en veerkracht van je huid. Wanneer er veel en goede kwaliteit vezels aanwezig zijn, ziet je huid er jeugdig en vol uit. Echter zijn collageen en elastine eiwitsoorten waar suiker ontzettend dol op is. Overtollige suiker gaat zich binden aan deze 2 belangrijke eiwitten, collageen- en elastine. Hierdoor raken ze beschadigd en kunnen ze niet meer optimaal functioneren en herstellen. Het gevolg? Je huid verliest haar soepelheid en er ontstaan rimpels.

Wat kun je doen om glycatie te voorkomen?


• Het verminderen van het aantal eetmomenten op een dag. Ga voor maximaal 4 eetmomenten per dag.
• Combineer suikers met gezonde vetten. Eet bij je fruitmoment ook een handje ongezouten noten bijvoorbeeld of voeg wat 100% pindakaas toe aan je havermout, dit voorkomt een hoge piek in je bloedsuikerspiegel.
• Vezels zijn essentieel voor een gezonde darmflora en een stabiele bloedsuiker. Probeer dagelijks 30-40g vezels te eten, deze vind je voornamelijk in volkoren graanproducten.
• Het ‘ bewerken’ van voedsel kan ook zorgen voor glycatie. Het krokant bakken van voeding en bijvoorbeeld tosti’s maken zorgt voor het vrijkomen van deze AGE’s. Kies liever voor stomen en slowcooking, hierdoor behoudt je ook meer van de vitamines.