Vitamine C voor een stralende huid.


Vitamine C is toch wel een van de bekendere vitamines op het gebied van huidverbetering. De vitamine is namelijk onmisbaar als je je huid er jeugdig en stralend uit wilt laten zien. Veel vitamines hebben een andere uitwerking op de huid wanneer je het smeert of via je voeding binnen krijgt. Met vitamine C is dat niet zo. Zowel het eten als het smeren van vitamine C zorgt ervoor dat jouw huid jeugdig blijft. Maar hoe werkt dat dan precies, wat zijn de benefits en waarom MOET jij dagelijks die portie aan vitamine C binnenkrijgen voor een fabulous skin?

Verschillende vormen Vitamine C

Allereerst is het belangrijk om te weten dat vitamine C in verschillende vormen in cosmetica wordt gebruikt. Op de voorkant van jouw verpakking staat uiteraard altijd en enkel vitamine C. Dit is namelijk herkenbaar voor de consument en “sodium ascorbyl phosphate” niet. Pak je eigen potje vitamine C er eens bij en check de achterkant op een van de volgende namen:

  • Ascorbic Acid
  • Sodium Ascorbyl Phosphate
  • Ascorbyl Palmitate
  • Retinyl Ascorbaat
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate

Zie jij er eentje tussen staan? Super! Hoe meer varianten je ziet staan, hoe beter het product werkt. Vitamine C is werkzaam vanaf 4%. Dat betekent dat er minimaal 1 van die bovengenoemde vormen vitamine C tussen de eerste 3 ingredienten moet staan op de achterkant van jouw flesje. Anders zul je niet veel merken van de mooie eigenschappen.

Vaak wordt er gecommuniceerd dat vitamine C collageen aanmaakt. Dat ligt iets genuanceerder. Alle vormen van vitamine C werken ophelderend, ontstekingsremmend, verbeteren het herstelvermogen en geven je huid een fantastische glow. Dus heb jij last van pigmentvlekjes of kamp jij met een doffe uitstraling? Dan kan iedere vorm van vitamine C daarbij helpen.

Er zijn maar 2 vormen van vitamine C die de aanmaak van collageen stimuleren.


Dat zijn Ascorbic Acid (AA) en, blijkt uit een recent onderzoek uit 2021, Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP).

Ascorbic Acid is de pure vorm van vitamine C zoals deze ook terug te vinden is in je voeding. Het nadeel is dat deze vorm van vitamine C erg reactief is en oxideert snel (dat betekent dat de werkzame stof inactief wordt). Daarom is het belangrijk dat je goed oplet of er een olie aan is toegevoegd zodat deze de ascorbic acid stabiliseert. Ferulic Acid wordt ook graag ingezet om deze vorm van vitamine C te stabiliseren.

Nu zou ik persoonlijk niet snel voor een ascorbic acid kiezen, juist omdat het zo reactief is. Het is zelfs zo dat er al in je verpakking vrije radicalen gevormd kunnen zijn waardoor de huid niet verjongt maar juist veroudert. Dat willen we niet.

Uit recent onderzoek (1) blijkt dat Sodium Ascorbyl Phosphate, naast Ascorbic Acid, ook de aanmaak van collageen stimuleert. Het onderzoek werd gedaan met 5% SAP en 5% AA. In beide groepen werd verbetering op fijne lijntjes en rimpels gezien. Daarnaast werkt Sodium Ascorbyl Phosphate ook anti-microbieel en reduceert het de aanmaak van talg. Daarom wordt SAP ook graag ingezet bij de behandeling van acne (2).

Wij werken met verschillende producten waar vitamine C in verschillende vormen aan toegevoegd is. Het is afhankelijk van jouw huidconditie welke wij besluiten in te zetten. Onze hoogst geconcentreerde vorm is deze vanuit de 360 skincode lijn. Deze bevat 15% vitamine C (sodium ascorbyl phosphate), 2% kurkuma extract en 5% niacinamide. Woahh een echte krachtpatser. Wel voorzichtig inzetten, je huid kan door de hoge dosering vitamine C wel gevoelig reageren.

Het is een pre om ook met andere huidondersteunende ingrediënten te werken zoals Vitamine E, hyaluronzuur, en peptides. Dit omdat het het uiteindelijke resultaat versterkt.

Er wordt vaak gezegd dat vitamine C de aanmaak van collageen stimuleert. Persoonlijk zou ik adviseren vitamine C in te zetten bij een vermoeide huid, bij kleurverschil en als bescherming tegen schade van buitenaf zoals zon en luchtvervuiling. Vitamine C innemen als supplement zorgt wel voor de aanmaak van collageen.

Een heel leuk ander product dat wij ook graag inzetten voor een anti-oxidantenboost zijn deze flash ampullen. Hierin wordt Ascorbic Acid gebruikt. Doordat deze per stuk verpakt zijn en je ze dus direct gebruikt nadat je ze openmaakt, is deze nog niet geoxideerd. Bewaar de ampullen wel het liefst in de koelkast.

Vitamine C gebruik je dus het beste overdag. Dit omdat het een antioxidanten boost is die je beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals zon, uitlaatgassen en andere luchtvervuiling. Zie het als de zomerjas voor je huid! Zeker wanneer je in de stad woont. In de avond kun je dan een aantal keer per week een vitamine A serum gebruiken. Deze vitamines ondersteunen elkaar. Vitamine A kan wel de collageen aanmaak stimuleren en daarnaast vermindert het fijne lijntjes binnen no time en verbetert het de algehele huidstructuur.

Nieuwsgierig geworden? Shop de vitamine C cocktail hieronder.

Vitamine C cocktail