Vitamine A, een wondermiddel?


Wie aan huidverjonging denkt, denkt aan vitamine A. Of aan Retinol, want dit is de meest bekende vorm van vitamine A.

Een aantal jaren geleden kon je enkel een vitamine A zuur op recept bemachtigen via de dermatoloog. Tretinoïne is de vorm van vitamine A die werd en nog steeds wordt voorgeschreven in verschillende percentages. Dit is ook de meest effectieve vorm van vitamine A, maar omdat het de huidstructuur echt verandert en daarmee ook nare bijwerkingen kan hebben, is het niet zomaar in de winkel te koop. Het verbetert acne en rosacea en een mooie bijkomstigheid is dat het rimpels vermindert in aantal en in diepte!

Vitamine A is een ingredient waar ontzettend veel onderzoek naar is gedaan en waar ook significante verbetering wordt aangetoond, mits in de juiste vorm en het op de juiste manier verpakt is.

Verschillende vormen Vitamine A

Aangezien dit ingredient zo populair is, wordt er naar manieren gekeken om het toe te kunnen voegen aan cosmetica. Er zijn veel vormen van vitamine A, echter zijn er maar een paar die weinig tot geen irritatie opleveren en wél hele mooie resultaat geven.

Retinaldehyde en Granactive Retinoid


Granactive retinoid is een nieuwere vorm van vitamine A die veelbelovend lijkt te zijn. Zo wordt het goed getolereerd en is de activiteit op het moment dat het door de opperhuid heen is gekomen nog heel hoog! Hierdoor zie je vrij snel al resultaat. Deze vorm van vitamine A zit in onze Retinol Cocktail!

Retinaldehyde is een vorm van vitamine A die goed getolereerd wordt door onze huid (1) en alle benefits heeft die vitamine A belooft:

  • het verbetert de huidstructuur
  • is een anti-oxidant
  • het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine
  • vermindert acne
  • vermindert pigmentvlekken
  • het stimuleert gezonde celdeling
  • remt de MMP's (enzymen die collageen en elastine afbreken)

Dit betekent dat het dezelfde uitwerking heeft als tretinoide, maar niet zo irriterend is. Wel is het belangrijk hoe het product verpakt wordt, aangezien het nog steeds een reactive stof is en erg gevoelig voor licht en zuurstof.
Het is dus zaak dat het product in een airless dispenser zit en dat je het op een donkere, koele plaats bewaart.

Het is een pre om ook met andere huidondersteunende ingrediënten te werken zoals Vitamine E, hyaluronzuur, en peptides. Dit omdat het het uiteindelijke resultaat versterkt.

Tijdens de microneedling met de Dermapen 4 maak ik kleine kanaaltjes direct naar de levende huidlaag (dermis). Wanneer ik heel fijn opgebouwde producten gebruik, zonder al te veel toevoegingen, ziet jouw huid dit als lichaamseigen stof en kan ze hier direct iets mee. Wanneer ik producten gebruik die een grovere moleculaire structuur hebben, ziet jouw lichaam dit als lichaamsvreemd en kapselt het in waardoor er kleine littekens onder de huid ontstaan. Daarom is de tussenstof ontzettend belangrijk en hangt het resultaat hier voor een groot deel vanaf.

Dit is ook de reden waarom ik met Dermaceuticals DP werk tijdens de Dermapen behandeling. Zij ontwikkelen producten hoog geconcentreerd in werkzame stoffen en airless verpakt. Zo wordt de kwaliteit van het product de gehele duur dat jij het gebruikt gegarandeerd.

Om echt verschil te kunnen zien bij het gebruik van vitamine A, moet je toch echt geduld hebben. Het duurt een aantal maanden voordat je verschil kunt gaan zien. Om eventuele irritatie zo veel mogelijk te voorkomen, bouwen we het gebruik op.

Eerst 1 a 2 keer in de week voor 2 weken, daarna om de dag voor 2 weken en daarna kun je het iedere avond gaan proberen. Het product echt alleen in de avond gebruiken aangezien het je huid gevoelig maakt voor de zon. Gebruik daarom dus ook een goede spf overdag!

Nieuwsgierig geworden? Shop de retinol cocktail hieronder!

Retinol cocktail - jouw effectieve vitamine A serum!