De kracht van ademhaling voor een stralende huid


Ademhalen is een handeling die we allemaal de hele dag door doen doen, vaak zonder erbij na te denken. Gemiddeld ademen we ongeveer 250.000 keer per dag (Nester, 2020). Tegenwoordig merk ik een groeiende belangstelling om mij heen voor de ‘kracht van ademhaling’, meditatie en technieken zoals de Wim Hof methode. Zelf mediteer ik regelmatig en ervaar hierdoor een stuk meer rust in mijn dagelijks leven. Wist je dat ademhalingsoefeningen ook voor je huid waardevol kan zijn? Daar ga ik het vandaag met jullie over hebben, dus lees snel verder!

Huidfulness


Laten we eerst eens stilstaan bij de invloed van stress op onze huid. Wanneer we langdurige stress ervaren, produceert ons lichaam een overvloed aan het hormoon cortisol, ook wel bekend als ons ‘stresshormoon’. Cortisol speelt een belangrijke rol bij het verhogen van onze alertheid en het helpen omgaan met stressvolle situaties, een waardevolle eigenschap! Echter, wanneer we te weinig tijd nemen om te ontspannen en constant ‘aan’ staan, kan dit leiden tot een disbalans in je hormoonspiegel. Een overmaat aan cortisol kan bijdragen aan laaggradige ontstekingen in de huid, wat zich kan uiten in huidproblemen zoals acne. Ook huidaandoeningen zoals eczeem kunnen verergeren tijdens stressvolle perioden. Daarom is het essentieel, niet alleen voor onze mentale gezondheid, maar ook voor onze huid, om regelmatig momenten van ontspanning in te bouwen. En wat blijkt? Ademhaling kan hierbij een waardevolle rol spelen.

Pranayama


Tijdens yoga wordt er vaak gesproken over pranayama. Prana is sanskrit levensenergie en ayama voor beheersing. Ofwel de beheersing van je ademhaling. Het ritme van je ademhaling kan zowel je lichaam activeren als kalmeren. Bepaalde ademhalingstechnieken kunnen je helpen sneller in slaap te vallen of om beter om te gaan met een ijskoud dompelbad na een sauna bijvoorbeeld.

Je linker neusgat verbonden is met het parasympatische zenuwstelsel, ook wel bekend als je ‘rust- en herstelkant’. Het stimuleren ervan kan je bloeddruk verlagen, je hartslag vertragen en angst verminderen. Aan de andere kant staat je rechter neusgat meer in verbinding met het sympathische zenuwstelsel, dat geassocieerd wordt met het ‘vecht- of vluchtmechanisme’. Hierbij wordt je alerter, stijgen je hartslag en bloeddruk, evenals je cortisolniveaus (Nestor, 2020).

Een interessante ademhalingsoefening wat helpt om een balans te vinden tussen deze twee systemen is de “Nadhi Shodhana pranayama”, ook wel bekend als de “wisselende neusgatademhaling”

Vind de balans


In het sanskrit betekent nodhi kanaal, shodhana zuivering. Ik wil je graag uitnodigen om thuis deze ademhalingsoefening eens te oefenen. Door de wisseling tussen beide neusgaten kun je een balans ervaren tussen lichaam en geest of je gewoonweg meer ontspannen voelen.

Je kunt je hand houden in ‘nasagra mudra’. Je plaatst je wijsvinger en je middelvinger op je voorhoofd tussen je wenkbrauwen. Als je je rechterhand gebruikt, kun je je duim gebruiken om je rechterneusgat te sluiten, je ringvinger gebruik je om je linkerneusgat te kunnen sluiten. Je pink kun je ontspannen laten hangen. Adem vervolgens eerst 5 keer rustig in en uit door beide neusgaten. Druk dan je linkerneusgat dicht met je ringvinger en adem 5 keer in en uit, alleen door je rechterneusgat. Vervolgens open je je linkerneusgat en druk je met je duim rustig je rechterneusgat dicht. Adem dan 5 keer alleen door je linkerneusgat. Herhaal dit patroon 3 keer.

De kracht van ademhaling


Kortom, te veel stress kan zorgen voor een onrustige huid. Regelmatig ontspannen is daarom onmisbaar om een stralende huid te krijgen! Deze ademhalingsoefening kan je daarbij ondersteunen. Meer weten of de invloed van ademhaling? Het boek Het nieuwe ademen (Nestor, 2020) gaf mij veel inspiratie voor deze post!

Ben je echt even toe aan ontspanning? Dan kun je een Skin Rhythm behandeling inplannen. Waarin je 60 heerlijke minuten kan genieten van verschillende massages én met een stralende huid de salon uitloopt.