help, ik ben toch verbrand na een dag in de zon!


De zon is erg sterk en het kan wel eens zo zijn dat ondanks het goede smeren, je huid toch rood is geworden of misschien verbrand is. Hoe zorg je nu het beste voor haar? Wij delen wat tips.

DIY havermoutbad


Havermout is een al eeuwenoud gebruikt ingrediënt in huidverzorging omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft die jeuk en irritatie kunnen verminderen. Het hydrateert en kalmeert de zonverbrande huid. Je kunt havermout op 2 manieren inzetten. Als papje of als door het toe te voegen aan jouw badwater.

Havermoutpapje

Wat heb je nodig:

20-40 gram (ongeveer 2 tot 4 eetlepels) havermout.

– Maal de havermout tot een fijn poeder met behulp van je blender of keukenmachine.
– Voeg steeds kleine beetjes water toe tot dat het een pasta achtige substantie heeft.
– Breng de pasta aan op de zonverbrande huid en laat het ongeveer 10-20 minuten zitten.
– Spoel voorzichtig af met lauw water. Niet te koud en niet te heet! Dep naderhand voorzichtig de huid droog.

 

Havermoutbad

Wat heb je nodig:

100-200 gram (ongeveer 1 a 2 kopjes) havermout

– Maal de havermout tot een fijn poeder met behulp van je blender of keukenmachine.
– Vul het bad met water op lichaamstemperatuur.
– Voeg de havermout toe wanneer het bad nog aan het vollopen is en roer het goed door.
– Week 15 tot 20 minuten in het bad.
– Dep de huid droog, maar wrijf echt niet! Dit kan de huid verder irriteren.

Zoek de schaduw op


Ondanks dat je je huid wellicht ontzettend goed insmeert, is het niet verstandig de dagen nadat je verbrand bent de zon weer in te gaan. Je huid heeft nu rust nodig om te kunnen herstellen. Een dikke laag SPF beschermt niet voldoende, dus zoek echt de schaduw op tot je huid weer herstelt is en smeer je ook in de schaduw goed in! Kies daarnaast voor loszittende, luchtige kleding zoals katoen, linnen of bamboe. Dit voorkomt extra irritatie aan je zonverbrande velletje.

Vocht, vocht en nog eens vocht


Wist je dat zonverbranding kan leiden tot uitdroging? Zorg dus voor extra hydratatie van binnenuit en drink voldoende water. Daarnaast is een goede aftersun echt onmisbaar. Dit kan gewoon een mooie creme zijn die je al op je plank hebt staan. In ieder geval bevat een goede ‘aftersun’ voldoende anti-oxidanten om de schade te herstellen zoals vitamine E en C (deze zijn samen ook echt een powerkoppel), vochtbindende ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, beta-glucan, aloë vera en zoethoutwortelextract. Wel belangrijk dat je aftersun geen volle of vette creme is, want je wilt wel je warmte kwijt kunnen. Ook geen parfum, geen verkoelende bestanddelen zoals menthol of alcohol en geen citrusextracten. Deze stoffen kunnen je huid verder irriteren of onder invloed van de zon reageren met je huid. Dat is nu net niet wat je wilt.

Echt veel pijn?


Dan is het verstandig om pijnstillers met een ontstekingsremmende werking te nemen zoals ibuprofen. Deze zullen snel verlichting geven en zwelling, roodheid en warmte sneller weg te nemen. Let op: als je blaren hebt, koorts krijgt of echt intense pijn ervaart, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts!