Suikerverslaving? Dit doet het met je huid..


Suikers zijn koolhydraten en koolhydraten zijn suikers. Alhoewel?


Niet iedere koolhydraat wordt gezien als suiker. Om goed te kunnen functioneren hebben we koolhydraten gewoon nodig. Tegenwoordig zijn de mensen die bewuster om willen gaan met hun voeding, producten aan het mijden waar ‘suiker’ in zit. Zo verbannen we snoep of koek en kiezen we voor gezonde snacks, zoals dadels en fruit of bakken we onze eigen taart met bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker in plaats van ordinaire tafelsuiker. Want dat zijn gezonde suikers, toch?

Helaas werkt dit niet zo.


We verdelen koolhydraten in groepen. Zo hebben we om het gemakkelijk te maken enkelvoudige en meervoudige koolhydraten (er zijn dus meer subgroepen). Enkelvoudige koolhydraten zijn de “snelle” of “ongezonde suikers” die jij probeert te vermijden. Meervoudige koolhydraten zijn producten als volkoren en zetmelen. Dit is een betere keuze voor een gezonde huid en een gezond lijf.

Lijst met meervoudige koolhydraten:

  • Zilvervliesrijst
  • Volkoren producten
  • Quinoa
  • Havermout
  • Bulgur
  • Groenten
  • Peulvruchten

Lijst met enkelvoudige koolhydraten:

  • Fruit
  • Frisdrank
  • Snoep
  • Koekjes
  • Gebak
  • Honing en alle andere stropen of vloeibare suikers
  • Witte producten (witbrood, witte pasta etc)
  • Ontbijtgranen zonder vezels
  • Ijs

Dadels en fruit leveren voedingstoffen waar je lichaam iets aan heeft, ordinaire tafelsuiker doet dit niet.


Fruit bestaat dus ook uit enkelvoudige koolhydraten en heeft dus dezelfde werking als snoep of koek op je bloedsuikerspiegel. Net zoals dadels en bijna alle “suikervervangers”. Het enige voordeel aan dadels of fruit is dat het ook vitamines, mineralen, anti-oxidanten en vezels bevat. Deze ondersteunen je lichaam, daar waar de ordinaire tafelsuiker dat niet doet.

Maar wat doet suiker dan met je huid?


Suiker heeft invloed op de collageenhuishouding in jouw huid. Suiker verbindt zich namelijk aan eiwitten. Hierdoor ontstaan er vrije radicalen die advanced glycation end products (AGEs) heten.

Dit is een natuurlijk proces en heet ook wel GLYCATIE (versuikering).

Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en veerkracht van je huid. Wanneer er veel en goede kwaliteit van deze vezels aanwezig zijn, ziet je huid er jeugdig en vol uit. Collageen en elastine zijn eiwitsoorten en suiker is hier dus dol op! Suiker klampt zich vast aan deze vezels, zodat ze hun elasticiteit verliezen. Rimpels zijn het gevolg…

Suiker verandert het type collageen in je huid


De meest voorkomende collageen soorten in de huid zijn collageen type I, II en III. Waar collageen type III de volwassen staat van collageen is. AGEs zorgen ervoor dat collageen type III verandert in collageen type I, de meest kwetsbare vorm van collageen. Je huid veriest haar soepelheid en weer zijn rimpels en verslapping het gevolg.

En tenslotte beïnvloedt of deactiveert suiker de anti-oxidanten en enzymen die je lichaam van nature bevat. Anti-oxidanten en enzymen beschermen je huid onder andere tegen invloeden van buitenaf zoals straling en luchtvervuiling.

Hoe herken je de schade die suiker aanricht aan je huid?

  • De huid rondom je kaak begint te verslappen
  • Je huidoppervlak ziet er hard uit en glimt (niet op een vette manier)
  • Op je bovenlip ontstaan lijntjes
  • Je hebt zichtbare vlekjes en plekjes
  • Diepere lachrimpels
  • Horizontale lijnen op je voorhoofd

We kunnen dus de hoeveelheid AGE’s flink beperken door betere keuzes te maken. Maar er komen ook AGE’s vrij door de bereiding van eten. Hier kun je zelf veel aan doen om de hoeveelheid van deze AGE’s te minimaliseren. In een volgende blog gaan we hier uitgebreid op in!

Wil je de schade die AGE’s hebben aangericht herstellen? Er zijn tal van mogelijkheden om de collageen huishouding weer te verbeteren. Een behandeling met de Dermapen 4 is daar één van. Lees hier voor meer informatie over deze mooie behandeling.