De invloed van je geboorte op je (huid)microbioom


Voordat je bij ons een behandeling krijgt, willen we graag zo veel mogelijk informatie van jou weten zodat we je het beste advies kunnen geven. We vragen o.a. naar je huidverzorging, je leefstijl en je mindset (stress en slaap). We vragen ook na of je met een keizersnee geboren bent. In deze blogpost leg ik uit waarom we deze vraag stellen.

Je microbioom


Wist je dat er in je darmen miljoenen bacteriën leven? We noemen dit ook wel je darmflora of je microbioom. Deze bacteriën zijn ontzettend nuttig: ze beschermen je tegen ziekteverwekkers, spelen een rol in de vertering van je voeding en zijn onmisbaar voor de aanmaak en opname van vitamines. Ook je luchtwegen, je geslachtsorganen en je huid bevatten allemaal een microbioom. De kwaliteit van je huid is onlosmakelijk verbonden met jouw darmgezondheid. Wist je dat je darmen namelijk direct in verbinding staan met je huid? Deze verbinding noemen we de ‘gut-skin axis’, waarin ‘gut’ een ander woord is voor je darmflora. Een verstoring in je darmflora kan dus voor een disbalans van je huidbarrière zorgen. Dit kan voor huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne zorgen (Mahmud et all ,2023).

De invloed van je geboorte


Uit onderzoek is gebleken dat de manier waarop je bent geboren, te vroeg, vaginaal of met een keizersnee, van invloed is op jouw microbioom. Wordt je geboren via een keizersnee, dan lijkt je microbioom meer op het microbioom van de huid. Als je vaginaal wordt geboren lijkt je microbioom eerder op het microbioom van het vrouwelijke voortplantingsorgaan. Hier wordt een hogere diversiteit aan bacteriën waargenomen. Dit verschil houdt ongeveer 3 tot 6 maanden na de geboorte aan. Dit is tevens een hele belangrijk fase waarin je je immuunsysteem verder ontwikkelt. Ben je geboren via een keizersnee? Dan kan het zijn dat je een hoger risico loopt of heb gelopen op het ontwikkelen van o.a. eczeem, astma of darmproblematiek. Ook bij te vroeg geboren baby´s zien ze een andere samenstelling van het microbioom. De ziekenhuisomgeving, de keizersnee en het gebruik van antibiotica voor de pasgeboren baby lijken hier een grote rol in te spelen.

Er is nog meer onderzoek nodig om de invloed van je geboorte op het microbioom definitief vast te stellen. De samenstelling van je microbioom wordt niet alleen ontwikkeld door de manier waarop je geboren bent. In het placentaweefsel en in het vruchtwater zit ook bacterieel DNA waardoor de ontwikkeling van je darmflora voor je geboorte ook al in gang wordt gezet. Ook na je geboorte vind er nog uitwisseling van microbiota plaats als er borstvoeding gegeven wordt.

Na je geboorte


Aan het eind van je eerste levensjaar bereikt je darmflora steeds meer een volwassen samenstelling. Naar verloop van tijd neemt de diversiteit in je microbioom toe door o.a. de introductie van voedingsmiddelen. Bij de introductie van groente krijg je bijvoorbeeld een toename van de bacteroides-soorten (Koenig et all, 2011). Om een goede diversiteit te krijgen is het belangrijk dat je een continue blootstelling hebt gehad aan verschillende microben. Extreme hygiëne (wat in het ziekenhuis bij te vroeg geboren baby’s kan voorkomen), kan dit ontwikkelingsproces mogelijk verstoren (Benedé et all, 2016). Na je 2e à 3e levensjaar lijkt de ontwikkeling van je darmflora te stabiliseren.

De invloed van voeding op je darmflora


Nu weet je wat de rol is van je geboorte op je darmflora!

Naast wat je genetisch meekrijgt speelt ook je voeding een grote rol op de kwaliteit van jouw darmflora. Vegetariërs en veganisten hebben bijvoorbeeld een hele andere samenstelling van bacteriën dan mensen die wel vlees eten. Wil je weten hoe je jouw darmflora, en zo jouw huid, (weer) gezond(er) krijgt? Dat lees je allemaal in de volgende blogpost!

 

Bronnen
  • Mahmud, R., Akter, S., Tamanna, S. K., Mazumder, L., Esti, L. Z., Banerjee, S., Akter, S., Hasan, R., Acharjee, M.,Hossain, S., Pirttilä, A. M. (2023) Impact of gut microbiome on skin health: gut-skin axis observed through the lenses of therapeutics and skin diseases. Gut Microbes, 14:1. 
  • Koenig, J.E., Spor, A., Scalfone, N., Fricker, A, D., Stombaugh, J., Knight R., Angenent, L. T., Ley, R. E.(2011) Succession of microbial consortia in the developing infant gut microbiome. Proc Natl Acad Sci U S A. 15; 4578-85.
  • Bénede, S., Blázquez, A. B., Chiang, D., Tordesillas, L., Berin, M. C. (2016). The rise of food allergy: Environmental factors and emerging treatments. EBioMedicine, 7;27-34.