Verwarmende chili sin carne


Een van mijn favoriete makkelijke recepten in de herfst en winter is een chili sin carne, oftewel chili zonder vlees! Een chili is een voedzaam en eiwitrijke gerecht. Het zit boordevol smaak en je kunt heel gemakkelijk veel groente toevoegen wat essentieel is voor een stralende huid! Dat maakt dit gerecht skinproof én door ons geheime ingrediënt maak je het extra lekker!

INGREDIENTEN – 4 personen

  • 1 blik (à 400 g) rode kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik (à 400 g) lima bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik (a 400g) linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik (a 150g) mais, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 800 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • 1 eetlepel picadillo kruiden van Jonnie Boer (hoe meer hoe beter ;)
  • 1 tl chilipoeder (pas aan naar smaak)
  • 1tl cacaopoeder (ons geheime ingrediënt! Trust me dit wordt lekker!)
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 limoen

Zo maak je het:

  1. Verhit de picadillo kruiden van Jonnie Boer in een grote pan op middelhoog vuur zodat de smaken vrijkomen.
  2. Voeg vervolgens de olijfolie, de fijngehakte ui en de tomatenpuree toe en bak tot deze zacht en glazig is.
  3. Voeg de blokjes rode en gele paprika toe, samen met de wortel en zoete aardappel. Roer goed door tot ze allemaal wat van de kruiden om zich heen hebben en laat de groenten ongeveer 5 minuten sudderen tot ze iets zachter zijn.
  4. Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak 2 minuten mee. Niet te lang, anders wordt het bitter.
  5. Voeg de tomatenblokjes en chilipoeder toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door en laat het geheel ongeveer 20-25 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Voeg ten slotte de afgespoelde en uitgelekte linzen, kidney- en limabonen toe. Laat de chili nog eens 10-15 minuten sudderen, zodat alle smaken goed kunnen mengen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe smaakvoller het gerecht zal zijn! Dus je kunt dit ook zeker een paar uur van te voren maken.
  7. Proef en pas de kruiden aan naar jouw smaak.
  8. Voeg op het allerlaatst een theelepel cacaopoeder toe voor een verwarmende, volle smaak.
  9. Serveer de chili sin carne warm, gegarneerd met een schijfje limoen. Optioneel kun je het serveren met rijst, tortillachips, guacamole of een lepel zure room!

Dit gerecht is super makkelijke om in grote hoeveelheden te maken als meal prep of/en om in te vriezen! Je kunt er eindeloos mee variëren en alle groente toevoegen die je toevallig nog hebt liggen in je koelkast. Je kunt daarnaast de chili zo serveren maar ook met; rijst, als een burritobowl, in een wrap of met tortillachips!