Help ik heb eczeem! Wat nu?


Eczeem is een veel voorkomend huidprobleem. Het gaat vaak gepaard met een droge, rode, schilferige huid met jeuk en dat is zó vervelend. Graag helpen wij jouw daarbij!

We weten dat eczeem kan ontstaan door een genetische aanleg of bepaalde triggers. Echter blijft de precieze oorzaak onduidelijk. Wel weten we dat  je huid ontstoken is met als gevolg een verstoorde huidbarrière. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen makkelijker je huid doordringen.

.

Een verstoorde huidbarrière


Je huid bestaat uit verschillende lagen. Je epidermis, je dermis en subcutis. Je epidermis is je bovenste huidlaag en bestaat ook weer uit 5 verschillende lagen. Bovenop je huid ligt vervolgens je huidbarrière. Je bovenste huidlaag bestaat uit ceramiden, vrije vetzuren en cholesterol. Deze stoffen zorgen ervoor dat je barrière in tact blijft. Dat is heel belangrijk om ziekteverwekkers en schadelijke stoffen buiten te houden. Als het ware je persoonlijke bodyguard!

Bij ontstekingsproblemen zoals eczeem zijn er lagere hoeveelheden van ceramiden in je huid. Hierdoor raakt je barrière uit balans en kan water ook makkelijker verdampen uit je huid. Dit noemen we ook wel TEWL (trans-epidermaal waterverlies). Hierdoor wordt je huid droog en kan het gaan schilferen. Daarnaast is er ook een vermindering van de hoeveelheid filaggrine. Dit is een eiwit wat in je huid wordt omgezet tot je natural moisturizing factor (NMF) en bepaald daarbij het vochtgehalte van je huid. Een tekort aan filaggrine zorgt dan ook voor een vermindert vochtgehalte en eventueel schilfers.

Herstellen


Gelukkig is er ook goed nieuws. Nu je weet wat er aan de hand is kunnen we het ook gaan oplossen. Het is van essentieel belang dat je huidbarrière weer intact raakt. Dit kunnen we o.a. doen met niacinamide (vitamine B3). Uit onderzoek blijkt dat niacinamide uitermate geschikt is om je huid te herstellen doordat het barrière-lipiden en- eiwitten (filaggrine) verhoogd. Meer lipiden en eiwitten betekent minder TEWL (waterverlies) en een beter vochtgehalte of wel minder droogte.

Daarnaast remt niacinamide ontstekingsbevorderende signaalstoffen zoals histamine. Hierdoor wordt de ontstekingsreactie beperkt en kalmeert je huid.

Triggers in de voeding


Naast het herstellen van je huidbarrière is het belangrijk om te ontdekken wat jou triggers zijn. Voorkomen is immer beter dan genezen! Tijdens een uitgebreid voedingsconsult nemen we jouw voeding en leefstijl onder de loep. Onze diëtist Demi ondersteunt en coacht je bij het maken van haalbare aanpassingen in je eetpatroon.

Behandelingen bij eczeem


Kortom we focussen op het herstellen van je huidbarrière, verbeteren van je algehele huidconditie en het ontdekken van jouw triggers. In de salon zullen we onder andere bindweefselmassages uitvoeren. Door veel ervaring en onderzoek hebben we ondervonden dat door de bindweefselmassage jouw mastcellen worden geprikkeld. Mastcellen spelen een rol bij je afweersysteem maar ook bij je pijnprikkels. Door de diepe massage komen er meer mastcellen en hierdoor kan die hele vervelende diepe jeuk verdwijnen! Met daarbij ook alle voordelen die een bindweefselmassage te bieden heeft. Lees daar hier meer over.