Bescherming van binnenuit


In de zomer hoor je vast van veel huidspecialisten; ‘Vergeet niet om je goed in te smeren!’ Een goed punt, want door de UV-straling van de zon kan er veel schade aangericht worden aan je huid. Er ontstaan namelijk vrije radicalen in de huid. Deze vrije radicalen hebben een negatieve invloed op je huid waaronder een doffe uitstraling, sneller fijne lijntjes en rimpels en zelfs risico op huidkanker! Gelukkig kunt je jezelf hiertegen beschermen door goed een spf te smeren. Maar wist je dat je van binnenuit ook een aantal dingen kunt doen.

Een natuurlijke spf


Dit kun je doen door je lichaam te voeden met carotenoïden. Carotenoïden kun je terugvinden in de felle kleuren van groente en fruit en bevatten ontzettend veel vitamines en mineralen. Ze zijn tevens aanwezig in onze huid! We onderscheiden bètacaroteen, luteine en zexanthine, lycopeen en astaxanthine. Je lichaam kunt via deze stoffen de hoeveelheid vrije radicalen die vrijkomen bij UV-straling neutraliseren en ze hebben ieder ook specifieke eigenschappen.

Voeg deze carotenoïden toe aan je eetpatroon!


  • Bètacaroteen Ons lichaam kan betacaroteen uit voeding omzetten in vitamine A. Bètacaroteen is de belangrijkste bron van onze dagelijkse hoeveelheid van vitamine A. Het speelt een rol bij de vermindering van fijne lijntjes, rimpels en zonschade. Je vindt dit vooral terug in; donkergroene bladgroente, wortelen, koolsoorten, mango en mandarijnen.
  • Luteine en zeaxanthetine Deze carotenoïden zijn krachtige anti-oxidanten en werken het beste samen. Je vindt ze vooral terug in je ogen, maar ook in je huid! Ze blokkeren hier blauwlicht, neutraliseren vrije radicalen en verbeteren de elasticiteit van je huid. Luteine komt vooral voor in groene groenten. Zeaxanthine vooral in spinazie, spruiten, abrikoos, broccoli, mais, sinaasappel, abrikoos en eidooier.
  • Lycopeen Lycopeen is nog zo’n krachtpatser die je graag in je eetpatroon wilt hebben! Uit onderzoek blijkt dat lycopeen schade aan je keratinocyten (cellen in je huid) door UVB- straling kan herstellen. Daarnaast draagt het bij aan het neutraliseren van de vrije radicalen die vrijkomen door zonlicht. Lycopeen vind je vooral terug in watermeloen, tomatenpuree en tomatenextract. Het verhitten van tomaten zorgt ervoor dat de lycopeen vrijkomt, dus in dit geval is verhitten beter dan rauw!
  • Astaxanthine Deze krachtige anti-oxidant is de sterkste van alle andere carotenoïden! Het voorkomt oxidatieve schade aan de fibroblasten (cel verantwoordelijk voor je collageen productie!) als gevolg van UVA-straling. Het kan daarnaast bijdragen aan het verminderen van ouderdomsvlekjes en tekenen van huidveroudering. Het is een natuurlijke kleurstof (E16) wat voorkomt in micro-algen, gist, zalm, forel, kreeft en krab!

De beste bescherming komt van binnenuit én buitenaf!


Kortom carotenoïden zijn geen vervanging voor je spf, blijf dat vooral goed smeren! Maar je kunt deze zomer je lichaam en huid extra ondersteuning bieden door deze voedingsmiddelen dagelijks terug te laten keren in je eetpatroon!