De kracht van de zon


Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je zit op een terras, het zonnetje schijnt en je bent lekker aan het genieten van een mooie zomerse dag. Echter bij thuiskomst merk je ineens dat je huid wel erg warm aanvoelt. Wat blijkt, je bent verbrand! Lees hieronder wat er met je huid gebeurt als je in de zon gaat en hoe je veilig kunt genieten van de zomerse dagen!

Wat zie jij er goed uit! Een 'lekker gezond' kleurtje!


Bij blootstelling aan zonlicht krijgt je huid krijgt als het ware een stress reactie. De UV-straling die afkomstig is van de zon kan behoorlijk wat schade aanrichten. Het is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van huidkanker en het versneld je huidverouderingsproces. Om je hiertegen te beschermen heeft je huid 2 handige beschermingsmechanismen. Ten eerste gaan je melanocyten (pigmentcellen) meer melanine (pigment) aanmaken. Melanine fungeert als een soort parasol om het DNA van je cellen. Het biedt je cellen ‘ schaduw’ ter bescherming. Hierbij zorgt melanine voor een donkere en/of rood gekleurde huid.

Wist je dat iedereen evenveel pigmentcellen heeft? Hoeveel pigment je aanmaakt is erfelijk bepaald. Zo hebben donkere huiden van nature krachtiger pigment wat meer bescherming biedt tegen de zon. Maar ook een donkere huid kan verbranden.

Ten tweede verdikt je hoornlaag (bovenste huidlaag) om meer bescherming te bieden tegen de zon. Echter kan een verdikte hoornlaag zorgen voor ontstekingen omdat talg minder goed weg kan vloeien. Ook zorgt het voor een doffe uitstraling.

Als je huid vaak wordt blootgesteld aan zonlicht raakt het vochtgehalte van je huid uit balans. Dit komt doordat er een verhoogde verdamping van vocht via de huid plaatsvindt waardoor je achterblijft met een droge huid.

Een ‘ lekker gezond kleurtje’ is dus eigenlijk een huid met veel stress!

Het belang van de juiste filters


Er zijn verschillende soorten UV-straling. We onderscheiden UVA en UVB straling. Het is ontzettend belangrijk dat in de zonnebrand die je gebruikt een filter zit voor beide vormen. Daarnaast is het belangrijk dat het goede kwaliteit filters zijn. Wil je meer weten over de verschillende soorten filters? Bekijk dan snel deze blog!

Het is ontzettend belangrijk dat je niet verband, elke keer is eentje te veel.
Maar de zon heeft natuurlijk ook positieve aspecten! Het heeft een positieve invloed op je bioritme, het draagt bij aan de aanmaak van vitamine D en het verhoogd je geluksgevoel.

Lees hier 7 tips hoe je veilig kunt genieten van de zon!


  • Zorg voor een zonnebrandcrème met goede UVA en UVB filters en minimaal factor 30, deze van heliocare zijn ontzettend fijn!
  • Smeer je elke 2 uur opnieuw in bij een zonnige dag.
  • Smeer je direct weer in na het zwemmen. Ook als er 'waterresistent' op je verpakking staat.
  • Draag beschermende kleding, een pet, zonnehoed of zonnebril is ideaal!
  • Kies voor de parasol en de schaduw tussen 12 en 3.
  • Jong geleerd is oud gedaan! Leer kinderen van jongs af aan al het belang van je goed beschermen.
  • Smeer voldoende! Een dunne laag is minder bescherming, liever wat te veel dan te weinig!

Kortom, de zon heeft voor-en nadelen. Het belangrijkste is dat je er verstandig mee omgaat om huidkanker te voorkomen en zo lang mogelijk rimpels te vermijden!

Wil je toch graag een kleurtje opdoen deze zomer? Dan zijn deze tanning drops van Marc Inbane ideaal om je de uitstraling te geven waar je naar opzoek bent, zonder de schade.