Verschillende zonnefilters


Je huid beschermen tegen de zon is super belangrijk. Er is duidelijk aangetoond dat de zon een rol speelt in het ontwikkelen van huidkanker (Wolf & Young, 1994). Een SPF (sun protecting factor) beschermt je huid en speelt in een rol in de preventie van photoageing (huidveroudering door de zon) (Sander et all, 2020).

Wat is het verschil tussen een chemische en een fysische (minerale) zonnefilter?

Misschien heb je er wel eens wat over gehoord, er zijn verschillende UV filters. De een is mogelijk beter dan de ander. Hoe zit dat eigenlijk?

Chemische filters

Een chemische zonnefilter trekt de huid in en blokkeert hier de opname van zonlicht. Dit werkt als volgt; het bevat koolstof wat UV straling kan absorberen. Hierdoor is de straling al opgenomen voordat dit schade aan je cellen kan brengen. Het heeft wel 30 minuten nodig voordat dit werkt. Daarom is het belangrijk om je ruim op tijd, voordat je het huis uit gaat, in te smeren.

Voorbeelden van chemische filters zijn: oxybenzone, octocrylene , avobenzone en octyl methoxycinnamate.

Minerale/fysische filters

Een fysische filter legt een soort laagje aan op de huid. Dit kan je soms terug zien aan een witte waas. Het is in staat om zonlicht te weerkaatsen waardoor het schade voorkomt. Maar het kan ook UV straling absorberen aan de hand van metaaloxide t.o.v. koolstof bij de chemische filters (Sander et all, 2020). De fysische filter kan dus beide doen, echter vinden veel mensen een witte waas niet prettig. Een fysische filter houdt minder warmte vast in de huid wat fijn kan zijn voor mensen met couperose en rosacea.

Voorbeelden van fysische filters zijn: zinkoxide en titaniumdioxide.

Waarom moet ik mij naar een tijdje opnieuw insmeren?

Hoe fijn zou het zijn als je je maar 1 keer hoeft in te smeren en je bent beschermt voor de hele dag?! Helaas werkt dat niet zo, maar hoe dat komt? Een voor de hand liggend antwoord is dat als je gaat zwemmen je je filter eraf wast. Maar een filter verliest zijn werking vanzelf na een tijdje. De koolstof die de UV straling heeft geabsorbeerd wilt dit graag weer kwijt. Dit doet het door te gaan bewegen, de een stoot warmte uit, de ander verandert van vorm. Dit verschilt per koolstofverbinding. Echter als het verandert kan het minder goed UV straling absorberen, uiteindelijk raakt het uitgeput en is het tijd om weer een nieuwe laag aan te brengen.

Welke filter is het beste?

Beide filters zijn prima en veilig om te gebruiken. Kies een product dat fijn smeert, want dan smeer je het vaker (en dat is nu juist wat we willen iedere 2 uur smeren). Kies voor een product met meerdere filters (zodat je een breed spectrum aan bescherming hebt). Een product met anti-oxidanten zodat de schade door de zon ook op deze manier wordt weggevangen. Zo kun je je zonnebrand eventueel ook als dagcrème gebruiken.

Tips: Handig om te weten; voor je gezicht en hals zijn 2 vingers SPF nodig voor de beste bescherming. Als het lekker weer is en je bent buiten, dan mag je écht elke 2 a 3 uur bijsmeren voor een goede bescherming.  
Broad spectrum SPF

Bronnen:

  • Sander, M., Sander, M., Burbidge, T., Beecker, J. (2020). The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer. CMAJ: 192(50), E1802- E1808.
  • Wolf, P., Young, A. (1994). Dermatological phototherapy and photodiagnostic methods. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36693-5_15