Werkt een collageen supplement?


Collageenpoeder, feit of fabel?

Collageenpoeders zijn in de afgelopen jaren sterk toegenomen in populariteit. Werken ze echt voor huidverjonging? Of is dit een fabel? Lees snel verder want ik ga je meenemen in de wereld van collageen.

Wat is collageen?

Collageen is een zeer belangrijk eiwit (peptide) voor je bindweefsel. Het bevindt zich in je botten, huid, pezen kraakbeen en tanden. Weet je nog dat de huid bestaat uit 3 lagen (check deze blog voor meer info)? De epidermis, de dermis en de subcutis. De laatste huidlaag is vandaag vooral belangrijk. 70% van je bindweefsel bestaat uit collageen. Het zorgt voor volume in je huid en een jonge uitstraling. Collageenpeptiden hebben o.a. invloed op de fibroblasten in je huid. Vitamine C is daarnaast ook een zeer belangrijke cofactor voor de aanmaak van collageen (collageensynthese). Check hier ons favoriete vitamine C serum!

Normaal gesproken heb je gemiddeld elke 28 dagen een nieuwe celdeling en zo ook nieuw collageen. Echter gaat vanaf je 21e je celdeling achteruit en krijg je minder collageen. Dit resulteert in volumeverlies en de eerste fijne lijntjes en rimpels verschijnen. Leefstijl en stress spelen hierbij ook een grote rol. Kun je dit dan tegen gaan met een collageen supplement?

Werkt een supplement echt?

Op papier klinkt het heel mooi, gebruik een collageenpoeder en je blijft langer jong. Maar is dit ook zo? Ik ben voor jou in de literatuur gedoken om dit uit te pluizen en ik heb goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gehydrolyseerd collageen supplement wel degelijk een significant verschil geeft voor het verminderen van rimpels, fijne lijntjes, volumeverlies, verbetert vochtgehalte en een soepelere huid (Miranda, Weimer, Rossi, 2021) (Choi et al, 2019). Er worden geen inconsistenties in de literatuur gevonden die het tegendeel aantonen (Barati et al, 2020). Er kan dus met zekerheid gezegd worden dat het écht invloed zal hebben.

Wel is het zo dat de synthese van collageen afhankelijk is van andere voedingsstoffen. Een hele belangrijke is vitamine C. Dit adviseren wij jou meestal apart erbij in te zetten, gezien vitamine C snel oxideert bij aanraking met zuurstof of licht. Dat betekent dat de kwaliteit aanzienlijk omlaag gaat na iedere dag dat jij je pot open schroeft. Dat is zonde. Daarom kun je dit soort supplementen het állerbeste in een sachet (dagdosering) innemen.

Wel is het altijd belangrijk om een gezonde leefstijl te hanteren, voldoende te slapen en stress zo veel mogelijk te vermijden. Of in ieder geval ook rustmomenten pakken en dingen doen die stress verminderen. Denk aan een wandeling buiten, een reflectie dagboekje, mediteren, lekker gek dansen op muziek of knuffelen met dieren of iemand die je lief is. We kunnen in onze samenleving stress moeilijk vermijden.

Het is daarnaast ook van belang dat je ook voldoende eiwitten binnenkrijgt. Je organen krijgen namelijk altijd voorrang op je huid en anders gaat jouw mooie supplement direct naar de organen met tekorten, dat is zonde natuurlijk!

Conclusie

Het antwoord is dus ja, een collageen supplement (samen een met een gezonde leefstijl) draagt zeker bij voor de huidverjonging en het verbeteren van je algehele huidconditie. Je kunt dus al vanaf je 21e een collageensupplement gebruiken, voorkomen is altijd beter dan genezen! Het is belangrijk dat de dosis minimaal 10g gehydrolyseerd collageen bevat en i.c.m. vitamine C werkt het nog beter. Viscollageen komt het meeste overeen met ons lichaamseigen collageen. Je lichaam kan dit het allerbeste opnemen.

Wat kun je verder nog doen om collageenaanmaak te stimuleren?

Met de Dermapen 4 behandeling maak je gecontroleerd beschadigingen aan de huid om deze zo versnelt nieuw collageen en elastine aan te laten maken. Een perfecte combi dus aangezien je niet zelf kan bepalen waar de ingenomen collageen naartoe gaat. Op het moment dat er schade aan de huid is in bijvoorbeeld specifiek je gezicht, zal daar dus ook het meeste herstel zijn. En herstel lieve mensen is verbetering. Lees hier wat uitgebreider over de dermapen 4 behandelingen.

Of boek hieronder jouw behandeling direct bij ons in de salon.

Boek hier jouw afspraak