De gendernormen binnen de beautybranche


Hi, mijn naam is Jelle, 19 jaar en de nieuwste toevoeging aan The Skin Bar in Delfgauw.

Sinds september 2022 volg ik de opleiding schoonheidsspecialist in Rotterdam op het Zadkine college. Deze opleiding heb ik gekozen omdat ik zelf erg geïnteresseerd ben in de schoonheidsbranche, met nadruk op hoe de huid werkt en mindfulness. Een andere reden waarom ik hier mijn baan van wil maken, is omdat ik een taboe en stigma wil doorbreken. Mannen in de schoonheid zorg. Ze zijn er wel, maar niet veel. Van alle schoonheidsspecialisten in Nederland is 98% vrouw. Dat betekent dat er maar 2% man is. De hoeveelheid mannen die zelf naar een huidspecialist toe gaan, is ook velen malen minder dan vrouwen.

Huidverzorging, wat is dat?

Wat is nou huid verzorging? Huidverzorging is niet alleen een maskertje aanbrengen of even snel je gezicht scrubben. Het is ook een ervaring en een moment van tot jezelf komen. Door middel van een behandeling wordt er gewerkt aan huidverbetering én ontspanning. Het is ook het contact, de gesprekken die je voert. Even die aandacht voor jouzelf. Men is altijd meegegeven dat vrouwen er tip top uit moeten zien. Denk aan het huisvrouwen fenomeen. De man gaat werken terwijl de vrouw zichzelf en haar omgeving verzorgd. Immers is dit niet meer van dit tijdperk. Ik, Jelle 19 man, wil meegeven dat verzorging voor zowel man als vrouw is. Maar waarom zien we dan nog steeds alleen vrouwen werken in salons? Is dat omdat mannen zich onzeker voelen? Als je het hebt over een schoonheidsbehandeling voor de man wordt er al snel lacherig over gedaan. Wat zullen ze wel niet van mij denken? Ben ik wel mannelijk genoeg?

De vraag “ben ik wel mannelijk genoeg?” is in mijn ogen een grote fout. Waarom zou je niet mannelijk zijn als jij jezelf laat verzorgen? Tegenwoordig is het steeds normaler voor zowel man als vrouw om naar een salon te gaan. Een behandeling houdt niet alleen in dat je even snel een scrub krijgt bij die bijpassende huidsoort. Het gaat om zowel de huid, het lichaam en je mind. Dat is toch niet alleen belangrijk voor vrouwen om aan te werken?

Kijk maar naar The Skin Bar. Daar kom je ook niet voor een simpele behandeling. Je begint met een consult en gaat kijken hoe jij je huid kan verbeteren met verschillende behandel methodes. Want de huid is niet alleen het oppervlak maar ook wat er van binnen gebeurt. Voeding en mind zijn onlosmakelijk verbonden met de uitstraling van je huid. Wat je eet, wie je bent en hoe je denkt kan dus veel invloed hebben. Dingen zoals stress of een ongezond eetpatroon zie je direct aan je huid.

Huidverzorging is voor zowel man als vrouw!

Dus mannen verdienen ook een mooie stralende huid, een skin care routine door middel van de fijne methodes van The Skin bar. Want god wat zal je er mooi uitzien. Een onzuivere huid kan veel doen met je zelfvertrouwen. Je gezicht is immers het eerste dat mensen van jou zien. Als je op straat loopt als man met een mooie huid zal niemand je aanwijzen en zeggen van; hé hij is niet mannelijk want zijn huid straalt. Nee! Dat gebeurt echt niet

Onthoud daarom altijd dat verzorging voor iedereen is en voor iedereen gangbaar moet zijn. Dankjewel voor het lezen en tot de volgende.

Ciao,

Jelle