De benefits van bindweefselmassage


Deze massage techniek is eigenlijk al heel oud en toch de laatste tijd een ontzettende hype. Het is ook niet zo gek dat mensen er enthousiast van worden en ik zal jullie uitleggen waarom.

Bindweefsel kun je het beste zien als cement tussen bakstenen: het ondersteunt cellen, spieren en organen in je gehele lichaam. Door het bindweefsel lopen ook zenuwen die prikkels en signalen doorgeven. Wanneer er verklevingen ontstaan, kunnen zenuwen de prikkeloverdracht niet meer goed volbrengen. Op dat moment kun je uiteenlopende klachten krijgen die je misschien niet direct refereert aan de zone waar ze eigenlijk vandaan komen.

Het lichaam heeft het vermogen om zichzelf te herstellen. Wanneer we met bindweefselmassage het bindweefsel gecontroleerd beschadigen (kneuzen), ontstaat er een ontstekingsreactie. Hierdoor worden fibroblasten geactiveerd tot weefselherstel. Zij zijn o.a. verantwoordelijk voor het aanmaken van nieuwe vezels zoals collageen en elastine. Deze vezels zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en de veerkracht van de huid.
Ook de doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor de opname van voedingstoffen, maar ook de afvoer van afvalstoffen geoptimaliseerd word.

Hierdoor kun je verwachten dat een bindweefselmassage (kuur);
 • De stofwisseling verbetert
 • De huid gladder maakt
 • De huid soepeler maakt
 • De huid steviger maakt
 • De contouren van je gezicht verstrakt
 • Littekens verzacht
 • De weerstand van de huid verbetert
 • De rokershuid verbetert

De eerste behandeling is vaak het meest gevoelig. De huid is nog niet gewend aan de prikkel en het weefsel is hier en daar verkleefd (ook wel versuikerd genoemd). Naarmate er meerdere behandelingen uitgevoerd worden, maken nieuwe crosslinkjes (verbindingen van elastine en collageen vezels) de huid sterker waardoor de behandelingen steeds prettiger aan gaan voelen. Bovendien ruim je alle verklevingen op, waardoor het bindweefsel ook steeds soepeler wordt.

Natuurlijk kun je zelf ook invloed uitoefenen op het resultaat van de behandelingen.
Dit doe je voornamelijk door de juiste keuzes te maken m.b.t. voeding. Denk hierbij vooral aan het kiezen van voedingsmiddelen welke anti-oxidanten bevatten. Deze stofjes reduceren de vrije radicalen in de huid.

Vitamine C

Collageen wordt niet aangemaakt zonder vitamine C. Zorg er dus voor dat je dagelijks voldoende (lees: 2-3 g) vitamine C binnenkrijgt, zeker gedurende een bindweefselmassage kuur. Lees ook dit artikel over de werkzaamheid van vitamine C in crèmes t.o.v. vitamine C als supplement.

Vitamine C vind je vooral in groente en fruit

Vitamine E

Vitamine E is onmisbaar en kunnen wij, net als vitamine C, niet zelf aanmaken maar moeten we via onze voeding binnenkrijgen. Sowieso is dit in combinatie met vitamine C een superster, want zij zijn een synergie. Deze vet oplosbare vitamine vormt de bescherming van je buitenste huidlaag (versterkt de barrière functie van de huid).

Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.

en last but not least..

Vitamine A

Deze vitamine zorgt ervoor dat de fibroblasten actiever collageen aanmaken en de huid hierdoor dus nog steviger wordt.
Er is vrij vaak een tekort aan vitamine A. Omdat deze vitamine een rol speelt in huidvernieuwing kun je bij een tekort comedonen (mee-eters) ervaren.

Vitamine A vind je vooral in lever (denk ook eens aan kabeljauwlever), ei en melkproducten.

Beta-caroteen kan door je lichaam worden omgezet in een pro-vitamine A. Je vindt dit voornamelijk in (donker)groene bladgroente en koolsoorten maar ook in bijvoorbeeld wortels. Alle gele en oranje groente en fruit zoals mango, papaya, zoete aardappel, pompoen, paprika, etc danken hun kleur aan beta-caroteen.

Heel belangrijk na iedere behandeling (en eigenlijk zou je moeten proberen dit iedere dag te doen) is het drinken van 1,5 tot 2 liter water. De afvalstoffen die vrij komen worden via de lymfeklieren naar de urineblaas gestuurd. Dit is een vochtsysteem. Drink je niet voldoende water, dan kun je hoofdpijn ervaren.

Eventuele bijwerkingen na een behandeling zijn:

 • Hoofdpijn
 • Beurs gevoel
 • Rode strepen of blauwe plekken (dit is zeker niet altijd het geval)

Bindweefselmassage is absoluut niet verstandig wanneer;

 • Je huid beschadigd is
 • Je ernstig algeheel lichamelijk vermoeid bent
 • Je niet gezond bent
 • Je actieve ontstekingen hebt
 • Je veel stress ervaart (of depressie)
 • Je koorts hebt

Afspraak maken?
Boek bij je gezichtsbehandeling een losse bindweefselmassage voor €10!
Of kies de “Quick Fix”, dit is enkel een bindweefselmassage.

Naar alle behandelingen