'Girls just wanna have sun'


Een mooie gebruinde huid.. het doet je benen slanker lijken, je ziet er gezonder uit en alles lijkt je mooier te staan.
Alleen onderschatten we de risico’s van wat de zon (of nog erger de zonnebank!!!) met onze huid doet.

Het eerste argument dat geroepen wordt is:

‘De zon hebben we nodig want door de zon (en sommige zonnebanken) maken we vitamine D aan’

Dat is gedeeltelijk waar.

Fact:
'In de maanden mei t/m augustus kan de huid voldoende vitamine D aanmaken door blootstelling aan de zon.'

Echter is dit wel alleen tussen 12 uur en 15 uur en is het voor een blanke huid al voldoende om 10 min. onbeschermd in de zon te zitten.
In ons kikkerlandje hebben we hooguit 1 maand echt zonnig weer en heb je dus die andere 11 maanden niet genoeg zonlicht om te profiteren van de voordelen van de zon.

In die maanden is het dus ook meer dan verstandig om een vitamine D supplement te slikken.

De zon bevat UVA, UVB en UVC.

UVC wordt direct gefilterd door de ozonlaag en daar krijgen we nooit mee te maken.
UVB is de straling waar we door kunnen verbranden (de B van BURN).  De sterkte van deze straling hangt af van het tijdstip op de dag, de evenaar (hoe dichter je bij de evenaar zit hoe sterker) en voor sommige landen de periode in het jaar. Deze straling komt eigenlijk alleen tot in de epidermis (opperhuid).
UVA is de meest schadelijke straling van de drie (de A van AGEING). Deze straling is altijd even sterk (dus ja, ook als het regent, sneeuwt, grauw weer is etc) en komt tot in de dermis (onderhuid).

In de dermis bevinden zich allemaal levende cellen waaronder ook melanocyten (pigmentcellen). De melanocyten beschermen zichzelf door melanine (bruine kleur) aan te maken. Het grappige is, dat wij allemaal heel graag bruiner willen worden, maar dit dus eigenlijk het afweersysteem is van je lichaam. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je je lichaam niet beschermt tegen UVA straling, de melanocyten overprikkeld kunnen raken.

Melanocyten kunnen ook van binnenuit overprikkeld raken. Denk aan stress, ongezonde lifestyle, alcoholgebruik, roken, medicatie, hormoonhuishouding etc etc. Ook een beschadigde huid is extra kwetsbaar.
Wanneer we dan onbeschermd naar buiten gaan, reageren de melanocyten sneller dan anders en dan is daar die vervelende pigmentvlek.

Niet alleen raken de melanocyten van streek, ook veroudert de huid een stuk sneller en raakt je huid z’n vocht sneller kwijt.

Daarom ben ik absoluut geen voorstander van de zon of de zonnebank en adviseer ik iedereen te smeren met een zonnebrand die een UVA filter bevat.
De hoogte van de factor kun je bepalen door de snelheid dat jouw huid verbrandt. Heb je een lichte huid? Ga dan altijd voor een factor 50. Heb je een olijfkleurige huid? Dan kun je ook gemakkelijk met een factor 30 overweg.
Toch zou ik je gezicht, hals, decolleté en handen (!!) te alle tijden beschermen met factor 50. Deze huid wil je het langste mooi houden en daarom is dit de beste anti-ageing tip die je ooit kunt krijgen 😉


Denk je nu bij jezelf, maar Charell, ik wil gewoon een mooie bruine kleur?

Maak dan snel een afspraak bij me, dan laat ik je zien hoe gemakkelijk je binnen 15 min met een self tan die prachtige ‘sun-kissed’ glow creëert  😉