Oxidatie grootste oorzaak van huidveroudering


Vrije radicalen, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat doen ze eigenlijk precies?

Vrije radicalen zijn zeer reactieve stoffen die heel kort bestaan. Vrije radicalen worden gevormd door het lichaam zelf om bacteriën en ziekteverwekkers te bestrijden, maar bij een overschot tasten ze ook gezonde weefsels aan. Vrije radicalen ontstaan o.a. door een reactie met zuurstof. Een overschot aan vrije radicalen ontstaat door o.a. roken, stress, fast-food, teveel geraffineerde suiker, teveel verdunnen van de hoornlaag d.m.v. peelingen, mileuvervuiling, zon, etc. We noemen dit ‘oxidatieve stress’.
Oxidatieve stress zorgt voor een versnelde veroudering van de huid. Niet alleen rimpels, maar ook onzuiverheden, kleurverschil, schilfertjes of kringen rondom de ogen zijn gevolgen hiervan.
Een mooi illustratief voorbeeld van hoe vrije radicalen andere weefsels aantasten is hieronder weergegeven.

Zoals je hierboven kunt zien, zijn anti-oxidanten dé manier om de onnodige schade die vrije radicalen aan kunnen richten te verminderen. Dit is omdat ze meer elektronen tot hun beschikking hebben. Anti-oxidanten halen we voornamelijk uit onze voeding. Vitamine C en E zijn bekende anti-oxidanten. Zink, selenium, chroom, koper en mangaan zijn belangrijke mineralen die deel uitmaken van enzymen die werken als anti-oxidant.

Resveratrol

Resveratrol is een polyfenol die zichzelf anti-oxidant mag noemen. Resveratrol voornamelijk voor in de schil van blauwe druiven, bessen en pinda's. Het is een hele interessante anti-oxidant. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de voordelen van resveratrol m.b.t. anti-ageing (zie dit artikel). Resveratrol zorgt, net als met een calorie restrictie, voor vorming van meerdere en/of grotere mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales van de cellen. Doordat er hierdoor in verhouding minder zuurstof nodig is, heeft dit een gunstig effect op de levensduur van de cellen (minder vrije radicalen, dus minder snelle afbraak).

Niet alleen voor huidverbetering, maar ook voor alle andere weefsels in je lijf heeft resveratrol een positieve uitwerking. Zo wordt het ook ingezet bij het behandelen van bijvoorbeeld kanker. Deze polyfenol is instaat om de groei van tumoren te remmen. Je kunt polyfenolen vinden in vrijwel alle plantaardige organismen. Polyfenolen zijn hele slimme afweermechanismen die planten ontwikkelen om zich te beschermen tegen schimmels en andere bedreiging. Hierdoor worden de planten dus sterker. Als wij deze stofjes eten, hebben wij daar dus ook voordeel van.

En nu?

Wat kunnen we zelf doen om zo min mogelijk schade te ervaren van vrije radicalen?

  • Eet zo gevarieerd mogelijk. Groente en fruit zijn onmisbaar in een anti-oxidant rijk voedingspatroon. Zorg ervoor dat je meerdere keren per dag groente eet in plaats van alleen tijdens het diner.
  • Drink per dag 1,5 tot 2 liter water.
  • Neem dagelijks even een moment voor jezelf. Zonder beeldscherm. Misschien tijdens een kopje thee?
  • Las gedurende de dag een 'reset' moment in (liefst op een moment dat het écht niet uitkomt). Adem 5 keer bewust diep in naar je buik. Hierdoor word je even uit het drukke en stressvolle (vrije radicalen alert!!) moment gehaald en zul je merken dat je stresslevel zakt.Ik vind het filmpje hieronder van Yongey Mingyur Rinpoche heel fijn omdat hij zo simpel uitlegt dat mediteren helemaal niet veel tijd of focus nodig heeft.