6 stappen naar een mindful huidverzorgingsroutine


Mindfulness hoor je tegenwoordig veel. Als we over mindfulness spreken, hebben we het over een mentale staat waarin je je bewust bent van het huidige moment, zonder oordeel of bemoeienis. Het is een soort van aandachtstraining die helpt om de geest rustig te houden en een helderder perspectief te krijgen. Je kunt dit bereiken door middel van meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Eigenlijk alle oefeningen die gericht zijn op het bewust worden van het hier en nu.

Mindfulness in de badkamer


Om mindfulness toe te passen, hoef je geen uitgebreide workshop te volgen. Je kunt dit gewoon toepassen in je dagelijks leven! Denk aan de maaltijden die je eet, de gesprekken die je voert, maar natuurlijk ook tijdens jouw huidverzorgingsroutine.

Als we naar mindfulness kijken door een huidverzorgingslens dan kan het betekenen dat:

  • de huidverzorging die je kiest vrij is van stoffen die de huid irriteren
  • je begrijpt dat bepaalde aspecten je huid kunnen beïnvloeden - van de voeding die je eet, tot de hormoonbalans en voor vrouwen, de menstruatiecyclus
  • je de tijd neemt voor de routine en er niet doorheen haast
  • je liefdevol naar jezelf en je huid kunt kijken

1. INTENTIES

Voordat je ook maar begint met je huidverzorgingsroutine, check je eerst in bij jezelf.
Hoe voel je je op dit exacte moment? Observeer je gevoelens, benoem ze en hang er een intentie aan.
Voel je je onzeker over hoe je huid eruit ziet? Zet dan een intentie die over zelfvertrouwen, acceptatie en zelfliefde gaat. Pak de regie op het innerlijke dialoog. Door je te focussen op je intentie die je aan het begin zet, bepaal jij zelf hoe je de komende minuten ervaart.

2. BEWUST VAN PRODUCTEN

Kijk eens naar de creme die uit je pompje komt. De textuur van je serum. De geuren van je verschillende huidverzorgingsproducten en hoe ze aanvoelen op je huid. Door ons haastige bestaan kan het zijn dat je bepaalde signalen die je huid je geeft over het hoofd ziet. Dit kan ervoor zorgen dat je veel verschillende huidverzorgingsproducten gebruikt en de juiste routine nog niet gevonden hebt. Wanneer je even stilstaat bij hoe bepaalde producten jouw huid laten voelen, kun je met een kleine aanpassing grote veranderingen teweeg brengen waardoor jouw huid straalt als nooit te voren.

3. PROGRESSIE, GEEN PERFECTIE

We horen helaas maar al te vaak dat (vooral jonge vrouwen) een onrealistisch beeld hebben van hoe hun huid eruit zou moeten zien. Herken jij zelf ook dat je naar anderen kunt kijken die een veel gladdere of zuiverdere huid hebben dan jij? Wanneer jij jezelf continu vergelijkt met iemand anders of op dat wat nog niet is, ga je voorbij aan mindfulness. Focus je liever op hoe je huid aan het helen is, hoe je haar nu met liefde behandelt en hoe zij aan het werk is zichzelf weer op te bouwen. Het respect of de blijdschap die je uit zulke momenten kunt halen, is progressie.

4. OORDEELVRIJ

Bij mindfulness horen geen oordelen. Er is geen “je doet het niet goed” in een mindful huidverzorgingsroutine. Iedereen is anders en de een vindt het prettig om een 8 stappen huidroutine te hebben, waarbij de ander 4 stappen meer dan genoeg vindt. Hoe je huidverzorgingsroutine er ook uitziet; het is goed! (als je maar wel die sunscreen smeert!!)

5. JE BENT HET WAARD

Een huidroutine in de ochtend en in de avond neemt niet meer tijd in beslag dan 5 minuten. Deze 2 korte momenten stellen je in staat om even tot jezelf te komen en je het gevoel te geven dat je deze zorg waard bent. Je werkt hierdoor aan zelfliefde en eigenwaarde. Wanneer je jezelf verzorgt en aandacht aan jezelf besteed, zul je merken dat je dat direct een fijn gevoel geeft.

6. VERTRAAG

Hoeveel tijd neem jij voor het reinigen van de huid? De meeste mensen die bij ons in de stoel liggen antwoorden 15-20 seconden. Dat is echt veel te weinig tijd voor je producten om überhaupt iets voor je huid te kunnen betekenen. Neem eens 60-90 seconden de tijd voor je reiniging. Masseer je product goed op alle plekken, als het wat droger wordt pak je wat water erbij. Laat het product zijn werk doen. De opgebouwde vervuiling op je huid en het talg lossen hierdoor op, waardoor je huid veel frisser en zachter aanvoelt. Daarnaast stimuleert de mini massage je doorbloeding waardoor de huid op ten duur een mooie teint ontwikkelt.

Laat je het ons weten als je wat aan deze tips hebt gehad? Misschien heb jij nog wel andere tips die jou helpen. Deel deze dan onder dit bericht, samen kunnen we elkaar helpen!