Zo screen je jouw huid op huidkanker
Wist je dat de zon de nummer 1 oorzaak is van huidkanker?
Heerlijk toch, die zomer? Waarschijnlijk ben je meer buiten geweest. Werken in de tuin, buitensport of gewoon een boekje lezen. Fijn! Maar wat nou als je toch verbrand bent? Ach het herstelt wel; “vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.” Of toch niet?
De schade die je oploopt door de zon, zul je niet direct terugzien. Meestal uit deze schade zich na 5 tot 20 jaar. Verandering in elasticiteit, kleur en structuur is dan wat je kunt zien. Maar natuurlijk ook rimpels en verslapping. De schade van verbranden werkt cumulatief, iedere verbranding zal de schade uit het verleden verergeren.
Aan die veroudering door de zon, kun je zelf heel veel doen. We schrijven er vaak over, maar in het kort houdt dat in dat je consequent thuis je huid verzorgt met de juiste werkstoffen, je regelmatig je huid exfolieert en dagelijks een SPF50 gebruikt.
Maar naast die veroudering, veroorzaakt de zon dus ook mutaties in je DNA. En daar ontwikkelen we dus oa huidkanker door.
Wees er vroeg bij met zelfonderzoek
Ben je client bij ons? Dan heb je iedere 5 weken een check-up van de huid van je gezicht, hals en decolleté. Dat is fijn, want deze delen worden het meest blootgesteld aan de zon. Maar het is ook belangrijk om dit eens per maand zelf te doen en dan natuurlijk je gehele lijf. De meest voorkomende aanwijzing op huidkanker is toch wel een ruw plekje dat maar niet weg wil gaan, een wondje dat niet geneest of een bestaande huidafwijking die verandert.
Hieronder bespreken we de 4 meest voorkomende vormen van huidkanker.
Actinische Keratose
Actinische Keratose is de meest voorkomende huidafwijking die wij in de salon tegenkomen. Dat is ook niet gek, want ze komen het meest voor op de delen van het lichaam die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Gezicht, kale hoofdhuid, oorschelpen (vooral mannen), borst, armen, handruggen en scheenbenen is waar je deze afwijking het meeste terugziet.
Deze plekjes voelen vaak wat ruwer aan. Je kunt ook een schilfering zien die maar niet weggaat. Soms is de plek wat roze van kleur. Actinische Keratose is een voorstadium van huidkanker. Het kan heel goed behandeld worden, maar soms kiest de arts er ook voor om het even aan te kijken. Goedaardige plekjes kunnen namelijk zelf binnen 6 tot 8 weken ook wegtrekken.
Wist je dat we speciaal voor de actinische keratose gevoelige huid een SPF hebben?
BCC - Basaal Cel Carcinoom
Basaal Cel Carcinoom is een heel traag groeiende vorm van huidkanker. Deze vorm zal zich nooit uitzaaien, maar ondanks dat wel belangrijk dat je hiermee naar de dermatoloog gaat zodat deze goed verwijderd kan worden.
De meeste BCC’s komen voor op de huid die veel zon heeft gezien. In enkele gevallen ook op plekken die minder zon hebben gezien.
Het begint meestal als een langzaam groeiend huidskleurig, lichtroze of lichtbruin knobbeltje. In het midden is er soms een “kuiltje” te zien en als je goed kijkt kunt je vaatjes in de huidafwijking zien.
PCC - Plaveisel Cel Carcinoom
Plaveisel Cel Carcinoom is een kwaadaardige huidkankersoort die zich voornamelijk in de buitenste laag van je huid ontwikkeld. Opnieuw komt deze vorm van kanker voornamelijk voor op plekken waar de huid veel zon heeft gezien zoals de hoofdhuid, het gezicht, armen en nek. Bij mannen is het vaak de hoofdhuid en bij vrouwen vaak de benen.
Het plekje begint vaak als een klein roze wratachtig knobbeltje met een korstje of ruw bovenkantje wat maar niet geneest. Het plekje zal groeien met de tijd. Het kan best gevoelig zijn.
De lip is een van de voorkeursplekken van deze vorm van huidkanker!
Melanoom
De melanoom is toch wel de gevaarlijkste variant. Deze groeit snel en zaait uit. De oorzaken zijn erfelijke aanleg en vooral het verbranden van de huid op jonge leeftijd. Een melanoom kan overal ontstaan. Soms zelf op voetzolen en in handpalmen!
Hieronder een belangrijk A,B,Ctje voor het screenen van melanomen. En als je heeel veel moedervlekken hebt, kijk je altijd naar “het lelijke eendje” tussen de vlekken.
- A van A-symmetry Als je precies in het midden van de vlek een streep zou trekken en je zou de vlek dubbelvouwen over deze lijn, dan passen de helften niet perfect op elkaar
- B van Border De randen zijn onregelmatig, rafelig of wazig
- C van Color Er zijn meer dan 2 kleuren zichtbaar
- D van Diameter De moedervlek is meer dan 6mm doorsnee
- E van Evolution of Elevation Evolution wil iets zeggen over de veranderingen van de vlek. Elevation wordt gebruikt als een bepaald gedeelte van de vlek verheven is.
Eens per jaar een check-up bij de dermatoloog is geen gek advies! Maar los daarvan kun je natuurlijk zelf veel doen om het risico zoveel mogelijk te beperken.
- Een SPF is niet gemaakt om lekker lang mee in de zon te kunnen zitten. Deze producten zijn ontwikkeld om de momenten waarop je blootgesteld wordt aan de zon, de schade zoveel mogelijk te beperken.
- Zoek altijd de schaduw op tussen 11 en 15 uur.
- Draag zonnewerende items zoals UV kleding, een fancy zonnehoed en een zonnebril.
Gerelateerde blogs
Cup je huid jong!
december 10, 2021
Het is een oude, makkelijke en pijnloze methode die bijdraagt aan het verminderen van rimpels, fijne lijntjes, wallen en een algehele versteviging…
Mineralen oliën en de huid
september 3, 2021
Voor een stralende huid is het belangrijk om allereerst gezonde voeding te eten, maar zeker ook om je huid op de juiste manier te voeden van…
Je huid heeft een geheugen
juli 19, 2020
Hé jij! Ja jij, met je jonge strakke huidje. Nog geen vlekje of rimpeltje te bekennen. Een nachtje doorhalen, geen probleem. Teveel alcohol of…