De invloed van zuivel op acne


Melk is goed voor elk, toch? Dit is waar we mee zijn opgegroeid en wat we vaak nog denken. Echter, voor je huid is dit niet altijd het geval. Bij ontstekingsgevoelige klachten zoals acne en rosacea kan het de symptomen wellicht verergeren.

De werking van zuivel

Zuivel bevat van nature groeihormonen. Deze zijn nodig om een kalfje in een korte periode snel te laten groeien en ontwikkelen tot een volwassen koe. Echter door de consumptie van zuivelproducten krijg jij deze groeihormonen ook binnen.

Acné, ontstaat o.a. onder invloed van hormonen. Als deze uit balans zijn of als je te veel groeihormonen binnenkrijgt kan dit voor puistjes zorgen. Misschien heb je zelf ook wel eens gemerkt dat je rondom je menstruatie meer last hebt van onzuiverheden?

Melk bevat hormonen zoals oestrogenen, progesteron en androgenen. Zelf maak je deze hormonen ook aan, maar als je te veel hiervan binnenkrijgt kan dit een hormonale disbalans veroorzaken.
Als je te veel mannelijke hormonen (androgenen) binnenkrijgt stimuleert dit de productie van de talgklieren. De talgklieren produceren talg wat o.a. ervoor zorgt dat je een soepele huid hebt, maar te veel talg in combinatie met andere factoren kunnen ontstekingen veroorzaken.

Melkproducten bevatten daarnaast ook het IGF-1 hormoon (insuline like growth hormone). Dit kan zorgen voor ontstekingen, overproductie van de tagklieren en een versnelde celdeling.
Een versnelde celdeling zorgt ervoor dat cellen sneller ophopen, talg niet meer weg kan en poriën verstopt raken. Op deze manier kan het acne veroorzaken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen zuivelproducten en de huid. Uit 14 verschillende studies zijn 78.529 mensen getest op de invloed van zuivel op acné. Hieruit is een duidelijke relatie gevonden tussen het eten en/of drinken van zuivelproducten en acne.

Wat kan jij zelf thuis doen?

Kortom heb jij last van acne? Probeer dan eerst eens een periode van 3 maanden magere zuivelproducten te vervangen voor volle zuivelproducten. Liever geen kwark, maar bijvoorbeeld yoghurt. Hierin zitten ook melkzuurbacteriën die juist gunstig zijn voor de darmen.

Mocht dit nog niet werken, kun je ook proberen zuivelproducten volledig te mijden. Denk dan wel aan je calciuminname en kies voor groente dat veel calcium bevat zoals groene koolsoorten, spinazie, raapstelen of sesamzaadjes.

Er zijn tegenwoordig steeds meer plantaardige opties op de markt die deze hormonen niet bevatten. Zo kies ik bijvoorbeeld voor havermelk of amandelmelk voor in mijn havermout. Let wel op, dit is geen vervanging voor calcium! Sojaproducten vermijd ik liever, ook deze producten bevatten plantaardige hormonen (phyto-oestrogenen), die ook voor een hormonale disbalans kunnen zorgen.

Wil je weten welke factoren nog meer invloed kunnen hebben op het ontstaan van acne? Klik dan op de button hieronder.

Zo ontstaat acne