Natuurlijke vs chemische producten
In een wereld waarin welzijn en bewustzijn voorop staan, kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke ingrediënten in huidverzorging. Het verlangen naar veilige, milieuvriendelijke en effectieve producten groeit. Maar terwijl natuurlijke opties een aantrekkelijke keuze lijken, blijft de vraag: is natuurlijk echt altijd beter dan chemisch? In deze blog bespreken we de feiten achter deze trend en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw huidverzorgingsroutine.
Greenwashing en angstzaaien
Op onze social media kanalen hebben we meer dan eens een poll geplaatst waarin we de volgende stelling, of een variant daarop, plaatsten: “Natuurlijke ingrediënten zijn beter dan chemische” en de reacties zeggen genoeg. Meer dan 70% van de stemmers geeft aan natuurlijke ingrediënten boven chemische te verkiezen. Die misvatting begint onder andere bij greenwashing.
Greenwashing is een marketingpraktijk waarbij bedrijven zichzelf of hun producten als milieuvriendelijker voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Ze gebruiken vaag taalgebruik, groene symbolen en misleidende labels om de indruk van duurzaamheid te wekken. Wel eens een product gezien dat als biologisch wordt promoot, maar in een niet-recyclebare verpakking zit? Dat is zo’n andere manier. Het bedrijf richt zich dan op een klein aspect van het product dat als milieuvriendelijk kan worden beschouwd, maar overige schadelijke effecten negeert. Greenwashing misleidt consumenten en maakt het moeilijk om echte milieuvriendelijke producten nog te herkennen. Daarnaast wordt er geïnsinueerd dat chemische stoffen gevaarlijker zijn dan natuurlijke stoffen en dat is gewoonweg niet zo.
Alles bestaat uit chemicaliën
Het is een positieve ontwikkeling dat we steeds kritischer worden over welke stoffen we op onze huid aanbrengen. Echter wekken bedrijven die doen aan greenwashing, maar ook verschillende (invloedrijke) bloggers en influencers de indruk dat synthetische of chemische stoffen per definitie slecht zijn voor onze gezondheid. Het woord “chemisch” kan angstaanjagend klinken, maar weet je dat uiteindelijk alles, zelfs het meest gebruikte ingrediënt water, uit chemicaliën bestaat? Of iets goed of slecht is, hangt af van vele andere factoren.
Wist je trouwens dat alle natuurlijke ingrediënten flink bewerkt moeten worden voordat ze in een potje crème terecht komen? Er is dan weinig natuurlijks meer aan. Daarnaast zijn veel natuurlijke ingrediënten ‘allergenen’ wat betekent dat die vaak in verband worden gebracht met allergische reacties. Laat je dus niet misleiden door bepaalde marketing claims, maar doe zelf iets meer onderzoek of laat je adviseren door een professional in plaats van een influencer (die hoogstwaarschijnlijk meer bezig is met hoeveel hij of zij zelf overhoudt aan de samenwerking).
Natuurlijk vs chemisch
Er zijn maar weinig natuurlijke ingrediënten in huidverzorging bewezen effectief en dat zijn: havermout, soja, groente thee, pijnboomschors (pycnogenol), granaatappel, coffee arabica en zoethoutwortelextract. Van synthetische stoffen is dat aantal veel groter.
Zowel natuurlijke als chemische ingrediënten kunnen dus fantastisch werken voor jouw huid. Het voordeel van natuurlijke ingrediënten is dat ze krachtige anti-oxidanten zijn en de voordelen van chemische/synthetische ingrediënten zijn dat je ervan uit kunt gaan dat deze stoffen altijd dezelfde concentratie aan werkstoffen bevatten en uitgebreid getest zijn op effectiviteit en veiligheid. Het is essentieel om te begrijpen dat niet alle natuurlijke ingrediënten veilig zijn, en niet alle chemische ingrediënten schadelijk zijn.
Vind je het echt fijn om natuurlijke producten te gebruiken? Check dan de via deze link hoe je keurmerken betreft groene cosmetica kunt herkennen en lees je in over wat de keurmerken inhouden!
Gerelateerde blogs
Waarom ik liever niet de term schoonheidsspecialist gebruik
december 23, 2020
Als ik aan een schoonheidsspecialist denk, dan denk ik aan gezichtsbehandelingen. Ik denk aan zachte handen, verwelkomende geuren en fijne…