Vitamine D en SPF


Hoe zit dat nou precies? Je hoort huidspecialisten altijd roepen: ‘goed insmeren, altijd, ook in de winter’. In de zomer mag je zelfs elke 2 à 3 uur bijsmeren. Maar hoe zit het dan met vitamine D opname? Ik ga het je uitleggen.

De zon


Zonlicht bevat UVA en UVB straling. UVA versnelt het huidverouderingsproces (A, ageing) en UVB zorgt voor de bruine kleur (B, bruin). Zo onthoud ik dat altijd. UVB straling is nodig voor vitamine D synthese. Echter is dit ook de voornamelijkste oorzaak van verbranding en huidkanker (Young et all, 2019). Als er een sunblock (SPF, sun protecting factor) gebruikt wordt blokkeert dit de opname van zonlicht en voorkomt het dat je verbrand maar er kan ook geen vitamine D synthese plaatsvinden.

Hoe krijg je dan vitamine D?

Je lichaam  bevat provitamine D3. Een provitamine moet nog worden omgezet in de ‘echte’ vitamine. Misschien ken je ook wel provitamine A (bètacaroteen) wat in wortels zit. Provitamine D3 kan worden omgezet in vitamine D a.d.h.v. fotostimulatie (zonlicht). Een prachtige mechanisme van dat menselijk lichaam hè?

Voorwaarde voor het opnemen van vitamine D:
  • De zonkracht moet sterker zijn dan 3 (RIVM site, zonkracht).
  • Armen, benen of buik minstens 15-30 minuten onbeschermd in de zon.
Let op: Er is geen vitamine D productie zonder schade aan DNA in de huid (Knuschke, 2021). Daarom is het van belang om heel verstandig om te gaan met de zon. Wij adviseren om je hoofd, decolleté en handen altijd in te smeren om huidveroudering zo lang mogelijk uit te stellen. Deze huid is gevoeliger dan armen of benen.

Vitamine D kan je ook binnen krijgen via vette vis, ei en vlees. Het wordt ook toegevoegd aan bak- en braad producten. Dit zijn echter erg lage doseringen waardoor de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 50-100mcg onmogelijk is (vitamine-info, Z. D).

Conclusie


Kortom voor vitamine D opname is onbeschermd met de juiste zonkracht nodig, echter ga hier heel verstandig mee om. Huidverbranding ligt op de loer, je huid veroudert sneller (kans op pigmentvlekken) en je loopt zelfs risico op huidkanker. In de winter is de zonkracht niet sterk genoeg voor vitamine D synthese, echter krijg je wel de schadelijke effecten ervan. Daarom adviseren wij sterk om je het hele jaar goed in te smeren en eventueel een vitamine D supplement te gebruiken in de maanden dat de zonkracht niet sterk genoeg is.

Literatuurlijst
  • Young et all. (2019). Optimal sunscreen use, during a sun holiday with a very high ultraviolet index, allows vitamin D synthesis without sunburn. British Journal of Dermatology: 181(5), 1052-1062.
  • Knuschke, P. (2021). Sun Exposure and Vitamin D. Current Problems Dermatology: 55, 296-315.
  • Vitamine-info. (z.d.). Vitamine D.
Check hier snel onze favoriete SPF!