Eiwitrijke groene salade


Afgelopen september ben ik samen met Do in New York geweest. Ah en dat was zo’n bijzondere trip! We hebben daar in 8 dagen van de upper east side tot aan Brooklyn gereisd en hebben enorm veel gezien en beleefd. Eten hebben we eigenlijk alleen maar buiten de deur gedaan. Van ontbijt, lunch snacks tot diner.. en wat hebben we heerlijk gegeten.
Op een ochtend, onderweg om fietsen te gaan huren, liepen we langs “Joe and the Juice”. Super leuk zaakje voor een heerlijke koffie en een gezond ontbijtje.

Groene salade als ontbijt


Sinds een paar weken proberen we zoveel mogelijk plantaardig te eten. Dus die groene salade met ingelegde rode ui, sojabonen, boerenkool en broccoli zag er echt heerlijk uit. Wel een beetje gek in de ochtend dachten we, maar laten we het proberen.
En dat was lekker! Wat mij vooral opviel is dat ik enorm lang een verzadigd gevoel had. Wat blijkt? Boerenkool bevat belachelijk veel vezels: per 100 gram wel 5 gram vezels! Even voor je beeldvorming, 100 gram havermout bevat 1,7 gram vezels en een sneetje volkoren brood 2,3.
Niet zo gek dus dat ik lang door kon na deze salade.

De dressing was erg nat en heel zuur. Dat was een hele lekkere combinatie met die toch wat bittere boerenkool. Ook zaten en cranberry’s in, dus die zorgde voor een zoetje. Eenmaal thuis wilde we dit zeker vaker eten. Dus ik ben gaan experimenteren.

INGREDIENTEN – 2 personen

  • 150 gr gesneden rauwe boerenkool
  • 150 gr broccoli in kleine roosjes
  • 1 rode ui, dunne ringen
  • 60 gr sojabonen (ik gebruik ze uit de diepvries)
  • 20 gr cranberry's
  • 40 gr pitten en zaden
  • 1 avocado, smalle reepjes
  • eetlepel tahin
  • theelepel mosterd
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 4 eetlepels olijfolie
  • rode wijnazijn

En zó doe je het:

1. Leg de rode ui in een klein schaaltje en voeg een splash rode wijn azijn toe. Laat dit lekker even staan zodat het in kan trekken. Hoe langer het staat, hoe fijner de smaak wordt.

2. Doe de broccoli in een pannetje en schenk kokend water over de broccoli heen tot de roosjes net onder staan. Blancheer de roosjes 2 minuten. Als je een stoompan hebt kun je ze ook 2 minuten stomen.

3. In een grote kom mix je de olijfolie, het citroensap, de tahin en de mosterd tot een gladde dressing. Als je het lekker vindt kun je hier ook een flinke splash rode wijnazijn aan toe voegen. Hier voeg je de gesneden boerenkool aan toe en meng je alles goed zodat ieder blaadje boerenkool iets van de dressing heeft.

4. Haal de roosjes van het vuur en spoel af met koud water. Leg ze eventueel in een ijsbadje, zo behouden ze een mooie felgroene kleur.

5. Nu kun je je bord op gaan maken! Ik begin altijd met de boerenkool en voeg dan alle ingrediënten toe zodat je goed kunt zien wat er allemaal op je bord ligt.

Deze salade kun je uiteraard personaliseren. Zo doe ik er wel eens zoete aardappel bij of tofu.