Acne


Acne, ook wel acne vulgaris genoemd, is het meest voorkomende huidprobleem ter wereld. Wanneer je last hebt van acne kan dit ook zeker een mentaal probleem worden. Het doet iets met je zelfbeeld. Je hebt de neiging om jezelf te verstoppen en dat is zo zonde!

We spreken van acne wanneer de poriën verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Deze verstoppingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid, waardoor rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen ontstaan.

Iedereen heeft talg en talgklieren. De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Talg is erg belangrijk om je huid soepel te houden. Bij een overmatige productie van talg en een abnormale verhoorning van de bovenste cellen van de huid raken de openingen van de haarzakjes waar het talg in uitkomt verstopt. Dode huidcellen klonteren samen met talg en verstoppen de porie.

Ook de P. Acnes bacterie is verantwoordlijk voor het ontstaan van acne. Deze bacterie draagt iedereen bij zich. Wanneer deze overactief is beschadigt de bacterie de wand van het afvoerkanaal waardoor deze uiteindelijk knapt. De talg komt in omliggend gebied terecht en veroorzaakt acne. Deze P. Acnes bacterie doet het het best in een zuurstofarme omgeving (anaerobe). Je kunt je voorstellen dat in een verhoornde huid, zoals in de alinea hierboven beschreven, geen zuurstof aanwezig is. De huid is letterlijk gedicht door een dikke laag dode huidcellen. Perfect voor de P. Acnes bacterie!

Acne wordt dus veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, maar er zijn ook zeker factoren waar je zelf invloed op hebt die acne kunnen verergeren. Laten we eens kijken over welke factoren dat zijn.

  • Cosmetica (te vette producten, uitdrogende producten of producten met irriterende stoffen)
  • Voeding (melkproducten en suiker)
  • Alcohol
  • Stress
  • Roken

Voedingsproducten die lactose bevatten kunnen acne verergeren. Dit komt waarschijnlijk door de hormoonachtige stoffen die melkproducten bevatten.

Suiker zorgt voor een zogeheten ‘suikerpiek’ in je bloed en dit resulteert in de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de aanmaak van androgenen en deze verhogen de talgproductie. Daarom is het heel belangrijk om producten te eten met een laag-glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe snel suiker (koolhydraten) wordt opgenomen in je bloed. In sommige gevallen adviseer ik zelfs om maximaal 3 keer per dag te eten.

Stress is de boosdoener voor veel huidaandoeningen. Psoriasis, eczeem en rosacea zijn voorbeelden van huidaandoeningen die verergeren door stress. Stress zorgt ervoor dat de barrierefunctie van de huid verstoort. Hierdoor maken bacteriën meer kans om de huid binnen te dringen. Herken je bij jezelf ook dat acne verergert in situaties waarin je veel stress ervaart?

Ten slotte kan de gezondheid van je darmflora ook behoorlijk invloed hebben op hoe jouw huid eruit ziet. De huid weerspiegeld de gezondheid, dus alleen door te kijken naar de buitenkant (crèmes met of zonder antibiotica) los je het probleem niet op. Daarnaast dood antibiotica niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën, waardoor je huidbariere nog meer verstoord raakt…

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je darmmicrobioom (de balans tussen goede en slechte bacteriën) te verbeteren:

  • Je kunt je gezonde darmbacteriën namelijk aanvullen met de juiste voeding. In gefermenteerde producten zoals Kimchi (lekker van de ekoplaza), Kefir (ik gebruik die van Aard'g) of Kombucha (ja, ook weer Aard'g) zitten goede darmbacteriën.
  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt en puur. Producten die zo weinig mogelijk bewerking ondergaan hebben.
  • Eet meer vezels! Vezels zijn namelijk voer voor jouw goede darmbacteriën. 40 gram vezels per dag is wat we binnen moeten krijgen. Vezels zitten bijvoorbeeld in groente. Groente bevatten daarnaast ook nog veel anti-oxidanten wat ook weer goed is om acne te remmen. win-win!
  • Als laatste is variatie erg belangrijk. Eet zo gevarieerd mogelijk zodat alle bacteriën evenveel aanwezig zullen zijn en geen bepaalde soort bacterie de overhand krijgt. Een dysbiose zoals dat heet kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.