Niet alle huidverzorging werkt verzorgend


Onze huid bestaat uit drie lagen:
– Epidermis (opperhuid)
– Dermis (lederhuid)
– Subcutis (onderhuids bind-/vetweefsel)

Bovenop de Epidermis ligt een beschermende laag die we de huidbarriere of zuurtegraad noemen. Deze bestaat uit bacteriën die in een perfecte harmonie samenleven. We noemen het ook wel het huidmicroboom.

Als je huid gezond is, zorgt deze zelf voor de perfecte balans zodat bacteriën en allergenen die de huid kunnen irriteren buiten gehouden worden en het vocht minimaal uit de huid verdampt. Cellen kunnen beter met elkaar communiceren wanneer het huidmicrobioom in balans is. Het is jouw eigen kleine ecosysteem.

Hierboven kun je goed zien hoe de huid is opgebouwd.

Wanneer wij met producten werken die deze zuurtegraad niet respecteren, kan dat het begin zijn van een intolerantie.

Wie heeft wel eens meegemaakt dat na een tijd gebruik van je favoriete product je huid zich ineens heel anders gedraagt? Je hebt ineens last van roodheid, bobbeltjes of gevoeligheid. Je huid kan jeuken of voelt strak aan. Misschien ervaar je wel schilfertjes.

Producten met veel toevoegingen of onnodige hulpstoffen irriteren de huidbarriere en zorgen ervoor dat dit perfecte systeem verstoord wordt. Ook wanneer jij je huid te schoon maakt (met agressieve middelen bijv) haal je niet alleen het vuil van de dag van je huid, maar ook het goede huidmicrobioom.

Wat ook kan zorgen voor een verstoord huidmicrobioom is teveel wisselen van product. Je huid heeft minimaal 3 maanden nodig om goed te kunnen beoordelen of een product zijn werk doet.

Daarnaast is de keuze voor het juiste product best lastig. De tip die ik jou wil meegeven is om bij het aanschaffen van jouw nieuwe huidproduct te letten op de verpakking.
Je kunt al heel veel producten elimineren doordat deze niet luchtdicht verpakt zijn. Zuurstof is een van de grootste vijanden van actieve werkstoffen. Wanneer deze werkstoffen in een product actief moeten blijven, maar het product zit in een potje dat dagelijks twee keer opengaat zit er dus een scala aan hulpstoffen in om de werkzame stof optimaal te houden. Teveel hulpstoffen irriteren de huid maar kunnen er ook voor zorgen dat de opname verslechterd.

Dit is dus ook de reden dat ik uitsluitend werk met producten die vacuüm en lichtdicht verpakt zijn.

Veel huidverzorging werkt helemaal niet zo VERZORGEND voor je huid.

Het is belangrijk om te weten hoe JOUW celdeling werkt, maar ook wat jouw huidmicrobioom nodig heeft. Ik vind het knap dat, na een vluchtige blik vanachter de balie in een parfumerie, de verkoopmedewerkster (lees: geen Huidspecialiste) direct weet wat zij jou moet adviseren.
Grappig ook dat de ene keer het advies voor jouw huid uit merk A bestaat en een maand later is dat toch merk B.

Je huid is een vitaal orgaan. Net zoals je longen en je hart. Zou jij advies over deze vitale organen aannemen van iemand anders dan een arts? Waarom doe je dat wel als het gaat om je huid?

Als je de gezondheid van je huid belangrijk vindt, win dan altijd advies in van een expert op gebied van huid. Niet bij de eerste de beste verkoopmedewerker of influencer die het enkel belangrijk vindt wat zij eraan overhoudt.