Recept: verwarmende broccolisoep


Soep is een ideale manier om makkelijk extra groente binnen te krijgen en je kunt er eindeloos mee variëren. Perfect als lunch of avondeten. Vandaag maken we een soep van mijn favoriete groente, broccoli!

Aantal: 4 porties

Ingrediënten:
• Scheutje olijfolie
• 1 ui
• 1-2 teentjes knoflook
• 500 gr broccoli inclusief stronk
• 200 ml creme fraiche (haverfraiche of helemaal weglaten kan ook voor een slanke variant)
• Zout en peper naar smaak
• Wat takjes verse bieslook
• 1 bosui, pompoenpitjes, chizaadjes en lijnzaad om te garneren
• Optioneel: wat chilivlokken naar smaak voor wat extra pit. Aanrader!

Bereidingswijze:

1. Snipper de ui en pers of snij de knoflook fijn. Snij vervolgens de broccoli in grove roosjes. De steel van de broccoli kun je ook eten en is perfect voor in een soep! Je hoeft alleen een klein stukje van de onderkant eraf te halen en eventueel de wat harde stukken aan de zijkant van de steel.
2. Verhit daarna de olie in een soeppan.
3. Fruit de gesnipperde ui samen met de knoflook 2 minuten. Voeg de broccoli toe en wok tot dat de broccoli heerlijk gaat ruiken op middelhoog vuur. Voeg vervolgens 1 liter water en breng aan de kook. Voeg wat bieslook toe aan het water en laat 10 tot 12 min koken.
4. Voeg peper, zout en chilivlokken toe naar smaak.
5. Pureer de soep met een staafmixer glad. Roer eventueel ca. 2 eetlepels creme fraiche er doorheen.
6. Serveer de broccolisoep met wat verse bieslook, bosui en volkoren brood om te dippen!

TIP je kunt de broccoli vervangen voor iedere soort groente (of meerdere groentes!) die je hebt liggen in de koelkast. Een super makkelijk recept om bijvoorbeeld een grote hoeveelheid van te maken en vervolgens in glazen flessen te bewaren. Iedere dag een vers soepje als tussendoortje. Zo verhoog je gemakkelijk je groente inname per dag!