Acne


Acne, ook wel acne vulgaris genoemd, is het meest voorkomende huidprobleem ter wereld. Wanneer je last hebt van acne kan dit ook zeker een mentaal probleem worden. Het doet iets met je zelfbeeld. Je hebt de neiging om jezelf te verstoppen en dat is zo zonde!nnWe spreken van acne wanneer de poriën verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Deze verstoppingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid, waardoor rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen ontstaan.

Iedereen heeft talg en talgklieren. De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Talg is erg belangrijk om je huid soepel te houden. Bij een overmatige productie van talg en een abnormale verhoorning van de bovenste cellen van de huid raken de openingen van de haarzakjes waar het talg in uitkomt verstopt. Dode huidcellen klonteren samen met talg en verstoppen de porie. Ook de P. Acnes bacterie is verantwoordlijk voor het ontstaan van acne. Deze bacterie draagt iedereen bij zich. Wanneer deze overactief is beschadigd de bacterie de wand van het afvoerkanaal waardoor deze uiteindelijk knapt. De talg komt in omliggend gebied terecht en veroorzaakt acne.

Acne wordt dus veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, maar er zijn ook zeker factoren die acne kunnen verergeren.

  • Cosmetica (te vette producten, uitdrogende producten of producten met irriterende stoffen)
  • Voeding (melkproducten en suiker)
  • Stress
  • Roken

Voedingsproducten die lactose bevatten kunnen acne verergeren. Dit komt waarschijnlijk door de hormoonachtige stoffen die melkproducten bevatten.

Suiker zorgt voor een zogeheten ‘suikerpiek’ in je bloed en dit resulteert in de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de aanmaak van androgenen en deze verhogen de talgproductie.

Stress is de boosdoener voor veel huidaandoeningen. Psoriasis en eczeem zijn voorbeelden van huidaandoeningen die verergeren door stress. Stress zorgt ervoor dat de barrierefunctie van de huid verstoort. Hierdoor maken bacteriën meer kans om de huid binnen te dringen.

Ten slotte kan de gezondheid van je darmflora ook behoorlijk invloed hebben op hoe jouw huid eruit ziet. De huid weerspiegeld de gezondheid, dus alleen door te kijken naar de buitenkant (crèmes met of zonder antibiotica) los je het probleem niet op. Daarnaast dood antibiotica niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën, waardoor je huidbariere nog meer verstoord raakt… Dagelijks probiotica slikken is daarom een echte aanrader.